Felhívás!

Kevés helyen fogadják

Több megyében is kampány indult a lejárt szavatosságú gyógyszerek begyűjtésére, Kovászna megyében azonban kevés helyen veszik vissza ezeket. A gyógykészítmények nem közönséges hulladékok, nem szabad őket a kukába dobni.

Országos szinten évente mintegy 1500 tonna lejárt szavatosságú gyógyszer kerül szemétre Romániában, a lakosságot pedig nem tájékoztatják megfelelőképpen a lejárt készítmények tartásáról, kidobásáról. Egy személy átlagosan 25 doboz gyógyszert dob ki évente, ezek többsége vény nélküli készítmény, a lakosság nagy része pedig nem tudja, mit kell tenni a lejárt orvosságokkal.

Éppen ezért az Országos Környezetvédelmi Hatóság, közösen a gyógyszerész kamarával kampányt indított a lejárt szavatosságú gyógyszerek begyűjtésére. A most elindított kísérleti program révén, azokban a városokban, amelyek ehhez csatlakoztak, lehetőség lesz arra, hogy március hónap folyamán a kijelölt patikákban a lakosok leadják a lejárt szavatosságú vagy feleslegessé vált gyógyszereiket.

Szabó Péter gyógyszerész, a Kovászna Megyei Gyógyszerész Kamara elnöke megkeresésünkre elmondta: nincs tudomása arról, hogy Háromszéken miként zajlik a gyógyszerbegyűjtés, viszont a szomszédos Hargita megyében Borboly Csaba megyetanácselnök megígérte, hogy az induló hulladékgazdálkodási tervben a gyógyszerhulladéknak külön pontja lesz, és összeszedik majd a patikákból. A gyógyszerész tudomása szerint nem sok helyen veszik vissza a lejárt gyógykészítményeket.

A lejárt szavatosságú orvosságokat egy egészségügyi hulladékok begyűjtésére és kezelésére szakosodott cég szedi össze, és gondoskodik a készítmények megsemmisítéséről.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.