Felhívás!

Kevés helyen, de átveszik

Bár tilos a vegyes hulladékba dobni, mégis a legtöbb lejárt szavatosságú gyógyszer ott végzi, mivel körülményes a leadásuk, ráadásul a szemétszállító vállalat sem veheti el ezeket. Aki mégis le szeretné adni, annak jól meg kell keresnie az átvevőhelyet.

Továbbra is megoldatlan gond, hogy mi legyen a háztartásokban felgyűlt, lejárt szavatosságú gyógykészítmények vagy más gyógyászati eszközök (fecskendők, vércukorszintmérők) sorsa. A patikák csak akkor tudják átvenni a készítményeket, ha onnan vásároltuk, illetve szerződésük van egy erre szakosodott céggel, amely elszállítja ezeket. Ugyanakkor időnként szerveznek gyógyszergyűjtési kampányt, amikor a gyógyszertárakban felállított dobozokba lehet dobni a lejárt tablettákat, ilyen viszont négy éve nem volt Sepsiszentgyörgyön.

Szabó Péter gyógyszerész, a Kovászna Megyei Gyógyszerészkollégium elnöke korábban kifejtette: a hulladékgazdálkodási tervben nincs benne a lejárt gyógyszerek beszedése, így ez nehézkesen működik, a gyógyszertárak maguk döntenek az átvételről. Fazakas Kata gyógyszerész, a Dona gyógyszertár munkatársa megkeresésünkre elmondta: van lehetőség visszavinni a lejárt gyógykészítményeket, viszont előtte érdeklődni kell, hogy hol lehetséges ez, mivel a patikának szerződése kell legyen egy megsemmisítő céggel, amelyik elszállítja a begyűjtött orvosságokat. Vannak viszont olyan gyógyszertárak is, amelyek országos hálózathoz tartoznak, és helyi szinten nem tudják elfogadni ezeket – magyarázta a gyógyszerész. Sepsiszentgyörgyön a Dona gyógyszertárakban van lehetőség a gyógyszerek leadására.

A Tega Rt. nem veszi át ezeket a készítményeket, ugyanis nincs erre vonatkozó szerződésük, és arra kérnek mindenkit, ne dobják a vegyes hulladékba. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.