Hirdetés
Hirdetés

Kevés a külföldi munka

Kelemen Tibor munkaügyi igazgató megkeresésünkre elmondta: a koronavírus-járvány miatt, az Európai Foglalkoztatási Hálózatra jelentett állások száma tizedére csökkent a korábbi adatokhoz képest. Ez azt jelenti, hogy nagyon kevés ország fogad munkásokat, Románia például egyetlen állást sem hirdetett meg, ezáltal védi a saját munkarendszerét.

Horvátország hirdette meg a legtöbb állást, 87-et, de valószínű ez még a járvány előtti időszakból maradt meg, illetve Csehország keres 50 személyt, többnyire építkezésre. A legtöbb állás munkásoknak szól, ácsokat, építőmunkásokat, lakatosokat, fafeldolgozó szakembereket várnak, de a szálloda és vendéglátóipar szinte egyáltalán nem hirdetett munkahelyet. Kivétel Bulgária, ahol megnyílt az Aranypart és szakácsot, szobalányt keresnek. Az északi országok, Norvégia és Finnország mindössze 4-4 állást kínálnak, itt is szakmunkások számára.

Hogy mikor változik ez a helyzet, egyelőre nem tudni, az államok saját rendszerüket szeretnék egyszer helyreállítani, átképezni a munka nélkül maradt személyeket. Idén januárban, még ötszáz állás várta a jelentkezőket az Európai Unióban az EURES-iroda révén.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások