Kétórás figyelmeztető sztrájk

Kétórás figyelmeztető sztrájk Kovászna megye

Ma délelőtt 9 és 11 óra között figyelmeztető sztrájkot tart a Sanitas Szakszervezeti Szövetség. Információink szerint a sztrájkhoz a Solidaritatea Sanitară szakszervezet is csatlakozik.
Ma délelőtt 9 és 11 óra között csak akkor menjünk orvoshoz, ha nagyon muszáj. A Sanitas szakszervezeti szövetség tagjai ugyanis, tartva magukat az eredeti programhoz, kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak. (A családorvosok nem tartoznak ebbe a kategóriába.)
Vasile Neagovici, a Sanitas Kovászna megyei elnöke megkeresésünkre elmondta, a minisztérium képviselőivel péntekre tervezett találkozó elmaradt, mert Sorina Pintea egészségügyi miniszter „nem tudott volna újat mondani” a szerdai találkozóhoz képest. Szerdán a Sanitas egy sor javaslattal érkezett a minisztériumba, amelyeket a szakminiszter a miniszterelnöknek továbbított. Másrészt a kormányfő létrehozott egy munkacsoportot azon kórházak menedzsereiből, amelyekben a legtöbb személyt érintett negatívan az új bértörvény.
Sorina Pintea keddre a kormány székhelyére hívta tárgyalásra a szakszervezet képviselőit. A megbeszélésen részt vesz Viorica Dăncilă miniszterelnök, Olguţa Vasilescu munkaügyi és Eugen Teodorovici pénzügyminiszter is.
– Nekünk van egy programunk, amiben az áll, hogyha pénteken nincs megoldás, akkor hétfőn figyelmeztető sztrájk lesz, mi ehhez tartjuk magunkat – jelentette ki Neagovici.
Iulian Pope, a Sanitas országos alelnöke úgy véli, „mindenképpen lépni kell”, még akkor is, ha valamennyit növekedni fog a várakozási idő ma délelőtt a kórházakban azok számára, akik nem sürgősségi ellátásban részesülnek. Vasile Neagovici szerint „határeset, de még megoldható”, hogy ne legyen általános sztrájk, hiszen több javaslatot is beterjesztettek, akármelyiket elfogadhatják, de az se baj, ha saját javaslattal jönnek, amennyiben ezek megoldják a problémát.
– Nyilvánvaló, hogy nem szívesen nyúlnának az egységesnek nevezett bértörvényhez, mert az azonnali lavinát indítana el, leghamarabb az oktatási szakszervezetek használnák ki a precedenst. Véleményem szerint arra van a legnagyobb esély, hogy ne változtassanak a törvényen (ez írja elő, hogy a pótlékok összege nem lehet nagyobb, mint a béralap 30%-a), de vegyék figyelembe, hogy a hétvégi szolgálat és az orvosi ügyelet valójában a folytonosság biztosítását jelenti a kórházakban, tehát ezeket ne a pótlékalapból fizessék. Így felszabadulna annyi pénz, hogy a minimális szinten ki lehessen fizetni a pótlékokat – mondja Neagovici.
A szakszervezeti bizalmi szerint ugyanis maga a pótlékszabályzat nem rossz, csak az az „apró” hibája, hogy a fizetéstörvény korlátozó előírása miatt nem lehet alkalmazni. Ha kedden sikerülne közös nevezőre jutni, a kormány csütörtöki ülésén el tudna fogadni egy sürgősségi rendeletet, amely – legalábbis rövid távon – megoldja a helyzetet. Amennyiben ugyanis erre nem kerül sor, a szakszervezet tiltakozási programja szerint péntektől meghatározatlan időre általános sztrájkot robbantanak ki. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.