Felhívás!

Két orvos is vállalta már pozitív tesztjét

Két orvos is vállalta már pozitív tesztjét Kovászna megye

A közösségi oldalán tette közzé Dr. András Pál szülész-nőgyógyász főorvos, hogy koronavírus tesztje pozitív lett. Ugyanakkor, Dr. Kese Réka is közzétette saját esetének részleteit. 

Mint írta, a vasárnap este levett minták eredményeit tegnap késő délután kapták kézhez, eszerint az ő eredménye pozitív, a párjáé – aki fogorvosként dolgozik – negatív.

–  Nagy valószínűséggel a múlt hét folyamán fertőződtem a kórház nőgyógyászati osztályán. Enyhe lázon túl, semmi egyéb tünetem nincs. Reggel óta értesítem azokat a személyeket, akikkel az utóbbi 14 napban kontaktusba kerültem. Ezúton is megkérem,  akit nem sikerült elérnem, hogy  14 napig maradjon házi karanténban és amennyiben valamilyen tünetet észlel ( láz, köhögés stb.) hívja a közegészségügyi hatóságot  és kérje tesztelését – írta az orvos. 

Hozzátette: ha bárki úgy érzi, hogy kérdése van, áll rendelkezésére. A fejleményekkel kapcsolatban folyamatos tájékoztatást ígért. 

Dr. András Pál megkeresésünkre elmondta: két okból gondolja, hogy itthon, a kórházban fertőződött meg. Az egyik, hogy a párja tesztje, aki szintén vele sízett Ausztriában negatív lett a koronavírusra, ugyanakkor, március 5-én hagyta el Ausztriát és rá 18 napra jelentkeztek a tünetei és lett pozitív az ő tesztje. Kiemelte: azok közül, akikkel érintkezett senki nem jelezte, hogy baj van, ezért egyértelmű számára, hogy hol fertőződhetett meg. Az orvos hozzátette: az epidemiológiai ankét folyamatban van és annak végén derül majd ki mi történt. 

Egy másik orvos is vállalta teszteredményét a nyilvánosság előtt 

Dr. Kese Réka szülész-nőgyógyász is megosztotta pozitív koronavírus tesztjének eredményét, illetve azt is, hogy milyen lépéseket tett a vírus megfékezése érdekében. Mint írta, értesítette a hatóságokat állapotáról és már azelőtt hazaérkezett családjával a síelésből, hogy Ausztriát felvették volna a sárga zónába. 

Az orvos szintén a közösségi oldalán osztotta meg az események részletes sorát, mint írta szakszerűen járt el, értesítette a hatóságokat, hogy teszteljék. Az orvosnőn – aki az első koronavírussal fertőzött beteg volt a megyei kórházban – március 19-én jelentkeztek a tünetek: hidegrázás és láz, és mivel korábban a kolléganője is hasonló tünetetkre panaszkodott, úgy gondolta az aktuális járványügyi helyzet fényében, tesztelteti magát COVID 19 vírusra. Először a kórház fertőző osztályára telefonált, ahonnan a Kovászna Megyei Közegészségügyi Hatósághoz irányították, ahol biztosították, hogy a következő napokban leveszik a mintát és elvégzik a tesztet. Az orvos azt is elmondta: biztosra akart menni, ezért a Pro Vitam magánklinika online koronavírussal kapcsolatos tesztjét is kitöltötte, de ott nem végezhettek tesztet, mivel éppen visszavonták az erre vonatkozó engedélyt. 

A közegészsésügyi mintavéltelt követően az orvos otthon maradt családjával és úgy várták az eredményt. Szombaton este 8 óra után jelezték a hatóságok, hogy pozitív lett a COVID 19 tesztje, és felvilágosították a további teendőkről. Ugyanakkor letesztelték a doktornő 3 éves kislányát és férjét is, mindkettőjük tesztje negatív lett. Az érintett orvosnőt a megyei kórház fertőző osztályára szállították, megfigyelésre. Mindeközben a család többi tagját (nagyszülőket) is tesztelték, mindannyiuk eredménye negatív lett – írta Dr. Kese Réka. 

Az orvos, az online felületeken kialakult viták miatt úgy döntött, tisztázza azokat a körülményeket is, amelyek miatt többen úgy gondolják, külföldön fertőződött meg. Mint írta: február 28-án indultak négyen személygépkocsival az osztrák Schladmingba, és velük párhuzamosan utazott még három személy Marosvásárhelyről és egy személy Kolozsvárról. Egy magánlakásban foglaltak szállást, minden nap síztek, szánkóztak, az étkezést az apartmanban oldották meg. A csapat március 8-án hajnalban indult haza, estére itthon is voltak. 

– Abban a pillanatban, amikor elhagytuk Ausztriát, nem volt semmiféle kötelezettségünk házi elkülönítésbe vonulni, ugyanis csak rá egy hétre került fel az ország a sárga zónás listára. Ugyanakkor, sem a férjem, sem a kislányom, sem a csapat többi tagja, illetve a dadusunk sem produkált tüneteket a 14 napos lappangási idő alatt – magyarázta Dr. Kese Réka. 

Az orvos hozzátette: a járványügyi eljárás folyamatban van, ugyanakkor, felkér mindenkit, akivel az elmúlt 14 napban érintkezett, hogy maradjon házi elszigetelésben, és tünetek jelentkezése esetén hívja a közegészségügyi hatóságot.

Cikkünk frissül!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2020. március 24., 21:10
   ÉRTÉKELÉS: 34

   Miért bukott volna meg az állásában, nagyokos? Ha azt hitted, hogy az orvosok nem fertőződhetnek meg, akkor tájékoztatlak: de. Ők is az emberi fajhoz tartoznak, akik levegőt vesznek, megbetegednek, rossz és jó döntéseket hoznak.

   • User
    Dátum: 2020. március 25., 22:47
    ÉRTÉKELÉS: 0

    És ő hozott… Rosszat! …amikor hazudott! A fertőződésről nem tehet, arról viszont, hogy el akart mindent titkolni, hazudni, CSAK ő a felelős! Szégyellje magát!

 • User
  Dátum: 2020. március 24., 14:05
  ÉRTÉKELÉS: 37

  Ez igy helyes! A tegnap nagyon eliteltem azért, hogy nem szigetelte el magat önként, de becsületére vàlik, hogy most a betegei érdekében lépéseket tett és kiàllt a nyilvànossàg elé. Még szebb lett volna, ha nem a polgàrmester nyomàsàra teszi, de ebben a rendkivuli helyzetben ezt is értékelni lehet. Remelem, mindenkinek jo lecke volt ez, ugy az egeszsegugyieknek, mint mindenki masnak, hogy vigyazzunk egymasra, gondoljunk a kovetkezmenyekre, mielobb barmit is teszunk, hogy senkit ne sodorjunk bajba. Most mar inkabb azt nezzuk, hogy hogyan tudunk kozosen kimaszni ebbol a hatalmas bajbol. Gyogyulast neki es a tobbi orvosnak, minél hamarabb térjenek vissza a munkajukhoz.

 • User
  Dátum: 2020. március 24., 15:25
  ÉRTÉKELÉS: 23

  Hát esetleg a szük ismeretségi körének igen , mivel még lehet nézni de semmi bejelentést nem tett ,legalább is a facebookon , a hétvégi bejegyzésével ellentétben ahol bátran hangoztatta ,hogy ÉN NEM VAGYOK FERTÖZÖTT .
  Persze azóta az a bejegyzés is eltünt .
  Ja meg a gerince is .
  Lehet mosni a szaros gatyát , de nem segít, nem lett volna egyszerübb felvállalni ,hogy tévedtem emberek ?
  Úgy mindenkinek be lenne fogva a szája . Morgolódnának , de annyi , nem haragudnának anyiann .

 • User
  Dátum: 2020. március 24., 16:51
  ÉRTÉKELÉS: 21

  1. Vannak hibas negativ tesztek, a tunetek ellenere is. Néha tobbszor is el kell vegezni a teszteket ugyanannal a szemelynel, mig pozitivat mutat, lasd a kinai orvos esetet, aki eloszor jelezte az uj koronavirus felbukkanasat. Nala a tunetek ellenere csak az 5 vagy 6-ik tesztje lett pozitiv.
  2. Van akinél hosszabb ideig marad tunetmentes, nem 2 hétig, hanem egyenesen 20-30 napig. Errol mar a kinaiak es az olaszok is rendszeresen beszamoltak.
  Pontosan ezert annyira fontos, hogy karantenba helyezzek azt, aki veszelyzonabol erkezik vagy fertozottel erintkezett.

 • User
  Dátum: 2020. március 24., 18:11
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Most a doki ijedtében, hogy nehogy szarba kerüljön,nyilatkozik.Remélem kettőjük közül egyik sem fog többet praktizálni.Még hétfőn azt nyilatkozta,hogy negatív.Akkor hogy is van ez?

  • User
   Dátum: 2020. március 25., 8:54
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Már bocsánat, de itt össze-vissza mindent írnak, anélkül, hogy tájékozódnak volna figyelmesen. András dr úr(de nekem Pali) azt írta ki, hogy akkor a kórházban egyetlen pozitívnak bizonyított Nem ő, de természetesen ő is kérte, hogy csináljanak neki tesztet. Ha még csak akkor tesztelték, nyilván szombaton még nem volt etedménye, akkor minek írják azt is, hogy ki jelentette, hogy negatív. Ne csak a sorok között fussanak végig és írják a valótlanságokat. És sem ő, sem Kese doktornő NEM szándékosan betegítették meg magukat, bárkivel előfordulás, ma velük, holnap mással. És helyre fognak jönni, ne aggódjanak! Ítélkezés helyett vigyázzon mindenki magára, a higiéniai szabályok betartására és a környezetében lévő személyek távoltartására. Támogatni kellene ezeket az orvosokat, egészséget kívánni nekük, Ne bírálni!

 • User
  Dátum: 2020. március 24., 23:02
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Sajnos arra hivtkozik dr.no hogy nem kellett jelenteni de o pontosan tudta a jarvany helyzetet es meg ugy is kepes volt az iskolaba gyerekek koze menni! Hat hol van az Anya ?😢

 • User
  Dátum: 2020. március 25., 6:46
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Úristen úgz itélitek el őket mintha leprások lennének,ők is emberek,honnan tudták volna hogy mi jön erre a világra még mivel nem kezdenek pusztitani !

 • User
  Dátum: 2020. március 25., 8:00
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Érdekes módon Reka azt írja mar8 an indultak haza az egész csoport míg Pali marc3 kan már itthon voltunk .tehát pali itt már hazudik hisz együtt voltak , 8 díka és 19 között 11 nap vann tehat meg a 14 napos fertozes ideje, palinak az eredménye 23 an jött -vissza de az nem azt jelenti hogy akkor fertőződőt meg hisz napokig tünetmentes a fertőzőt, jó volna ne hazudna hogy itthon fertőződőt meg hanem vállalja a tetett

 • User
  Dátum: 2020. március 25., 11:24
  ÉRTÉKELÉS: 13

  A lenyeg az, hogy kis megyenket megtoltottek Covid-al a doktor urak ugy Kovasznan mint Sepsin !!! Most mindenki mosakodik de sajnos ez az IGAZSAG !!!

 • User
  Dátum: 2020. április 1., 11:27
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ha így folytassuk mindenki hős lesz aki megfertőződik!
  Én megyek megfertőzöm magam, hátha én helyi celeb leszek.
  Remélem számíthatok a Hírmondóra, hogy ehhez hasonlóan megírja azt, hogy milyen hős vagyok, hisz felvállalom, hogy terjesztem a halálos fertőzést!