Felhívás!

Késnek a kifizetésekkel

Késnek a kifizetésekkel Kovászna megye

Dr. Ráduly István prefektus havi sajtótájékoztatóján a Kovászna megyei egészségbiztosító igazgatója, Dragoș Tatu volt a meghívott vendég, aki a prefektusi kollégium elé terjesztett, az év első kilenc hónapjára vonatkozó jelentését a sajtóval is megosztotta. Húsbavágó tényként közölte, a megyében egyre csökken a háziorvosok száma, nincs utánpótlás a fiatalabb nemzedékből.

A biztosító feladatköre az egészségügyi szolgáltatások finanszírozása, a megye egészségügyi rendszerének működtetése. E cél érdekében júliusban 269 szolgáltatóval kötött szerződést az intézmény: 88-at a háziorvosi rendelőkkel, 19-et járóbeteg-rendelőkkel (magáncégekkel is), 7-et laboratóriumokkal, röntgendiagnosztikai egységekkel, 17-et fogorvosi rendelőkkel, egyet egy kovásznai balneoterápiás kezeléseket nyújtó kórházzal. További négy állami kórház, egy házi beteggondozó, 63 orvosi segédeszköz-forgalmazó, 1 dialízisközpont és 30 gyógyszerforgalmazó szerepel az ügyfelei között, utóbbiak összesen 64 gyógyszertárat működtetnek, teljesen lefedve a megye területét.

A biztosító költségvetésének nagyobb része a kórházak támogatására megy el (2021-ben 41,65%), az ártámogatott és ingyenes gyógyszerekre közel 19, míg a családorvosi rendelőkre 12% jutott. Jelen pillanatban költségvetés-kiigazításra várnak, mert nem elég a pénz – közölte Dragoș.
Újságírói kérdésre az intézményvezető kitért a háziorvosi ellátásra is, amely egyre szűkül a megyében. 2016-tól máig folyamatosan csökken az alapellátást nyújtó rendelők száma: akkor még 105-tel szerződött a biztosító, idén már csak 88-cal. Hét községben nincsen családorvos, de még munkapontja sem valamelyiküknek, hogy bár a hét egy-két napján elérhető legyen: Kézdialmás, Kézdiszentkereszt, Maksa, Dálnok, Szentkatolna, Málnás, Nagyborosnyó van ebben a nehéz helyzetben. A kiöregedő orvosok helyett nem jönnek fiatalok, akik jöttek, pár hónap után el is mentek, ez történt Zágonban és Mikóújfaluban, utóbbi községben és Nagypatakon azonban legalább munkapontja van egy családorvosnak.

Az oltásokról is szó esvén, megtudhattuk, hogy a 88 háziorvosból 30 vállalt immunizálást a koronavírus ellen, ez évben 3826 adag vakcinát ők adtak be a betegeknek (e számban benne vannak az első, második és emlékeztető oltások is). További öt orvos az oltóközpontokban teljesít szolgálatot. Egy vakcináért 40 lejt fizet a biztosító, ezévben eddig 153.040 lejbe került ez az ellátás.

Kérdésre az igazgató beismerte, hogy a betegszabadságok kifizetésével eléggé meg vannak késve, sok iratcsomó felgyűlt, az utóbbi időben erre kevés pénzük volt – mondta. Az igényelt összegek nőttek, ugyanis mióta (2018-tól errefelé) a járulékok fizetését az alkalmazottakra hárították, nőtt az egy munkanapra jutó bruttó bér.

Végül azt is közölte, 2022 elején költözik az intézmény a tervezőintézet épületéből, mint azt már megírtuk, a Babeș-Bolyai Egyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatával állnak tárgyalásban, melynek épületében közel 600 négyzetmétert bérelnének. A költözést már mindenki nagyon várja, mert a jelenlegi székhely szűkös, kényelmetlen, mozgáskorlátozottak számára megközelíthetetlen.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.