Felhívás!

Kese Erika az új főfelügyelő

Kese Erika az új főfelügyelő Kovászna megye

A magyarellenes kirohanásai miatt közismert Mircea Diacon áthelyezését követően meghatározott időre – február 8-tól június 30-ig – nevezték ki a háromszéki fogyasztóvédelmi hivatal élére Kese Erikát. Lapunk az új főfelügyelőt kérdezte korábbi tevékenységéről, céljairól, tervekről.

– Bemutatkozna röviden?
– Kovásznán születtem 1982-ben: itt végeztem iskolai tanulmányaimat, illetve Brassóban, jogi egyetemen szereztem diplomát. Miután férjhez mentem, Sepsiszentgyörgyre költöztem. A jog elvégzése után kis időt az uzoni polgármesteri hivatalnál dolgoztam jogtanácsosként, aztán 2008 februárjában a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatalhoz kerültem jogtanácsosként.

– Miért választotta a fogyasztóvédelmi hivatalt pályaépítése során?
– Nem volt tervszerű, szándékos lépés. Így hozta a sors. Aztán megszerettem az itteni tevékenységemet, és maradtam.

– Mi az, amit kedvel munkájában?
– Munkám eltér a felügyelők tevékenységétől, akik terepeznek, panaszokat vizsgálnak ki. Én az általuk előállított büntetőjegyzőkönyveket védem meg. Több esetben megtámadják – főképpen a nagyobb cégek – a bírságokat, így valódi kihívás a törvényszéken képviselni az intézményt. Sok perre sikerélményként gondolok vissza, hiszen ezek a kis győzelmek szakmai elégtételek még akkor is, ha a törvényszék a bírságokat több esetben figyelmeztetésre alakítja, hiszen így is igazolódik a szabálysértés, a jegyzőkönyv tovább él.

– Hogyan fogadta kinevezését? Habozott-e igent mondani?
– Bukarestből érkezett a kinevezés. Természetesen a fontosabb döntések előtt mindig habozik az ember, átgondolja, mi mivel jár. Tíz éve itt dolgozom, tudom, hogyan működik a rendszer, így elvállaltam a kihívást: június végéig szól a kinevezésem, utána nem tudom, mi lesz.

– Az utóbbi években Mircea Diacon miatt számos támadás érte a hivatalt. Mennyire nehéz egy ilyen személy után a hivatal élére állni? Számít-e magyarázkodásokra?
– Mindenki vállalja saját tetteiért a felelősséget. Nekem nincs amit és akinek magyarázkodnom. Diacon úr idejéből nem maradtak rám kényesebb ügyek (interjúalanyunkat konkrétan a „székely ízek” körüli botrányról kérdeztük, erre utalt a kényesebb ügyekkel – szerk.). Nem szeretném ezeket folytatni. Úgy gondolom, a fogyasztókat kötelességünk megvédeni a törvény értelmében: erről szól ez a szakma.

– Ilyen rövid idő alatt tud-e „világrengető” kezdeményezéseket, esetleg törvénymódosításokat, méretes ellenőrzési akciókat elérni, kivitelezni?
– Tematikus ellenőrzéseink vannak, amelyeket Bukarestből kapunk, illetve saját kezdeményezésre is dolgozunk. A pár hónap alatt nem hiszem, hogy világmegváltó dolgokat kivitelezhetnék. A telefon-, internetszolgáltatókkal kapcsolatosan jegyezzük fel a legtöbb panaszt (a jelzések közel 80%-át teszik ki): ezen a téren kontrollálunk, de nemcsak itt. Továbbra is követjük a módszertant, abban az iramban, ahogyan szoktuk. Tavaly 898 panaszt je­gyeztünk fel, idén csupán februárban máris 70 fölé emelkedett a reklamációk száma. Szóval, van munkánk. Törvénymódosítási javaslatokat amúgy rendszeresen küldünk, ám eddig keveset vettek figyelembe.

– Családja hogyan fogadta a kinevezést?
– Támogatnak mindenben, és bíznak abban, hogy a helyes döntéseket hozom meg. Kislányom kilencéves, őt még nem foglalkoztatják az ilyen és hasonló változások.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások