Felhívás!

Keresett a „csodaszer”

Keresett a „csodaszer” Kovászna megye

A romániai központi média, illetve egyes magyarországi hírportálok is arról számoltak be, hogy a kereskedelemben meleg kenyérként fogy az ivermectin hatóanyagot tartalmazó (képünk), állatok – leginkább birkák, lovak, disznók – féregtelenítésére használatos gyógyszer, amióta felröppent a hír, miszerint elpusztítja a koronavírust. Helyi szakemberektől, állatpatikák munkatársaitól érdeklődtünk.

Háromszéken is keresett a „csodaszer”: megkeresésünkre sepsiszentgyörgyi állatpatikák munkatársai elmondták, hogy rohamosan fogy a készletük annak ellenére, hogy folyton elmondják a vásárlóknak, a medicina hosszú távú szedése embereknél májcirrózist okoz, de állatoknál is vakságot okozhat a túladagolás! Megtudtuk, brassói kuncsaftok is egyre gyakrabban jelentkeznek, amióta a szomszédos nagyvárosban kiürítették a patikákat, eltűnt a polcokról az Ivermectin. A megyeszékhelyi gyógyszerészek rámutattak, mivel ez az orvosság nem antibiotikum – macskák, kutyák féregtelenítésére gyakran használják –, ezért nem feltétlenül szükséges recept a megvásárlásához.

Dr. Sikó Barabási Sándor megyei főállatorvos kifejtette, az országos állategészségügyi hatóság éppen kedden küldött egy tájékoztatót, amiben az Ivermectin helytelen használatának veszélyeire figyelmeztetnek.

– Az említett gyógyszer prospektusában is nyomatékosítják, hogy csak állatoknál használatos! Ezt a szert leginkább tavasszal adagolják, mielőtt ezek kimennének a legelőre, vagy akkor, amikor a gazda észreveszi, hogy jószágait megtámadta a rüh, tetű, bélféreg. Uniós szinten valóban zajlanak kísérletek, azt firtatják, hogy emberi kezelésre alkalmas-e a gyógyszer, ám ezeknek a kísérleteknek még nincs hivatalos eredménye – figyelmeztetett dr. Sikó.
Az ivermectin nevű hatóanyag kifejlesztéséért 2015-ben orvosi Nobel-díjat kapott a japán Ómura Szatosi és az amerikai William Campbell. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások