Felhívás!

Kérdőre vonta az elöljárót

Kérdőre vonta az elöljárót Kovászna megye

Viharosnak ígérkezett a hétfői baróti tanácsülés, aztán végül meteorológiai hasonlattal élve, a „narancssárga” kódból csak néhány jelentéktelen esőcsepp lett, a négy határozattervezetből ugyanis kettőt visszavontak, köztük a vitásnak ígérkezőt a baróti iskolák összevonásáról.

Bán István független tanácsos a közösségi oldalon már jó előre gondoskodott a határozattervezet iránti érdeklődés felkeltéséről. Facebook-bejegyzésében azt írta, a baróti polgármester készül felszámolni az egyik baróti tanintézményt, nevezetesen azért, hogy ott, versenyvizsga nélkül, puszta politikai nyomásra igazgatócsere történjen. Barót polgárait arra kérte, tegyenek a hatalommal való „üzérkedés” ellen, mely hátterében a tanácsos Gál Károly parlamenti képviselő hathatós támogatását is felfedezni vélte.

A határozattervezetet, mint említettük, visszavonták, de ugyancsak Bán Istvánnak köszönhetően, az augusztus végi baróti rendkívüli tanácsülésen mégis történt egy szokatlan dolog: Bán kérdőre vonta a polgármestert, hogy mit tett megválasztása óta a külföldön élő baróti fiatalok hazacsalogatásáért. „A kampányban azt ígérte, hazacsábítja őket. Mikor és hogyan fogja megtenni?” – hangzott a sarkalatos kérdés, melyre Benedek-Huszár János polgármester nyugodt hangon válaszolt: „Ezt két nap alatt nem lehet megtenni, sőt 10 hónap alatt sem” – utalt a választások óta eltelt időszak hosszúságára. Majd kifejtette, amit már más polgármesterek is előtte, hogy a baróti önkormányzat nem egy munkahelyteremtő intézmény, s mint ilyen, az a következő 30 évben is ugyanannyi munkahelyet fog létrehozni, mint az elmúlt 30 évben, vagyis semennyit. Ellenben elmondta, az önkormányzat azért dolgozik, hogy a megfelelő infrastruktúrát kialakítsa az esetleges, Baróton befektetni szándékozó vállalkozók számára, akik viszont munkahelyeket teremtenének.

„Beruházásokat indítottunk el, hogy feltételeket teremtsünk a vállalkozók számára” – fűzte hozza Benedek Huszár.

Bán a polgármester szavait „mellébeszélésnek” nevezte, és javasolta, hogy a tanácson belül legyen egy személy – Zsombori Csaba ugyancsak független tanácsost nevezve meg –, aki Barót testvértelepüléseivel gazdasági jellegű kapcsolatokat kezdeményez, hiszen, a testvértelepülésektől sok jó ötletet el lehetne lopni, de ezt nincs, aki megtegye. Mi több, kifejtette, hogy még Barót vállalkozóit sem kérdi meg senki, nincs-e véletlenül egy ötletük, amivel fejleszteni lehet a várost.

– A kultúra kell, de azon kívül pénz is kellene az embereknek, amiből tisztességesen élhetnek. Be kellene vonni a város életébe a vállalkozókat is! – jegyezte meg, mint­egy utalva azokra a híresztelésekre, melyek szerint Baróton csak kulturális téren lehet újításról beszélni az elmúlt időszakban, egyéb minden a régi maradt.

Vita alakult ki a polgármester és a tanácsos között egy iskolai, 114 ezer lej értékű kifizetést illetően is, melyet egyedül Bán nem szavazott meg a tanácsban. Azt mondta, az a tanárok átverése volt, azért nem szavazta meg.

A polgármester végül rövidre zárta a beszélgetést: Barót őt választotta meg, ezért ő azt a programot fogja megvalósítani, melyet a sajátjának vall, s melyet a választáskor bemutatott, részletezve ezúttal is, hogy fejlesztést csak projektekkel lehet elérni, „ezeket a beruházásokat azonban Barót saját erőből nem tudja megvalósítani, csakis pályázatok által” – mondta.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. augusztus 31., 12:34
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Meg ha azt gondolják is magukról, hogy ők a megvaltoi Barótnak, egy kis mérlegelés után sem szabadna egyazon családból kikerüljön ebben a kicsi városban két vezető. A józan paraszti ész ezt diktálja. Benedek János, hol van a józan paraszti ész? S ezt szavaztassa meg a tanáccsal. HA…

 • User
  Dátum: 2021. augusztus 31., 13:03
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Nekem az nem tetszik, hogy a polgármester pártja partkatonakent szavaz. Azért tettem rá a voksomat, hogy gondolkodjanak és mondjanak ellent ha kell.

  • User
   Dátum: 2021. szeptember 8., 11:55
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Ki mondjon ellent? Amikor a kampányban Huszár azt mondta, hogy olyan embereket nevesítenek, akiket a politika ezidáig elkerült, már a névsorból lehetett tudni, ezek annyira szüzek, hogy lehet a saját gyermekeiket sem ők csinálták. Úgy félnek Jánostól és Erikától, hogy gondolkodni sem mernek (vannak akik nem is tudnak, mert nincs mivel). Sok díszpinty, semmirevalók azok is, direkt úgy voltak összeválogatva, hogy megkeresték azokat az embereket, akik szavazatot tudtak hozni, a kompetencia az utolsó volt a sorban.