Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Jubilált a BuRRogtató

Jubilált a BuRRogtató Kovászna megye

Szombaton a csernátoni Haszmann Pál Múzeum ismét látványos rendezvénnyel örvendeztette meg a régi gépek szerelmeseit. A borús idő ellenére a 10. CseRnátoni BuRRogtatón minden korábbinál népesebb közönség szállta meg a skanzen udvarát.

Hirdetés
Hirdetés

A veterán traktorok 13 órakor vonultak fel Csernáton központjában a Felsőháromszéki Ifjúsági Fúvószenekar akkordjaira. „Ilyen sokan soha korábban nem érkeztek, már délelőtt tele volt a múzeumkert. Ez azt jelzi, hogy az emberek szeretik a BuRRogtatót, ez igazán pozitív visszajelzés számunkra. Hatvan felvonuló gép jött, és jelen vannak gépészbarátaink is, akik évente kétszer jönnek hozzánk. Amikor elindítottuk a BuRRogtatót, nem mertük remélni, hogy ekkora rendezvénynyé növi ki magát. Bízom benne, lesz huszadik, hogy a felnőttkort is megéri” – fejtette ki lapunknak Dimény-Haszmann Orsolya muzeológus.

A traktorok visszaérkezése és bemutatása után a színpadon a fúvószenekar, a kézdiszentkereszti Tisztás néptáncegyüttes, a csernátoni Szakajtó néptánccsoport kis táncosai, valamint István Ildikó és barátai szórakoztatták a nagyérdeműt. A legkisebbek népi gyermekjátékokkal és festegetéssel tölthették a napot a Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör tagjai vezetésével, a lányok Jánosi Ágnes párta- virágosfejdísz-készítő műhelyében készíthettek saját egyéniségükhöz szabott virágkoszorút; a programot szokásokhoz híven cséplésbemutató, makettkiállítás és tombolahúzás is színesítette.

A Magyarország legnagyobb traktorgyűjteményével rendelkező Lévay Sándor gyöngyösi vállalkozó a rendezvény támogatója, állandó partnere, mondhatni a tízéves BuRRogtató „fogadott gyereke”. „Szívderítő látvány széttekinteni a múzeumudvaron, hogy a rosszul indult idő ellenére mennyien vagyunk – fogalmazott lapunknak. – Amikor elkezdtük, még egyetlen gép sem működött, most meg már külön leiratot kell készíteni arról, hogy melyik gép hogyan indul, hogyan működteti az ember hidegen, illetve melegen, mert százévesnél öregebb gépekről beszélünk. Ha Szent Péter is úgy akarja, jövőre is visszatérünk, amikor ötvenéves lesz a múzeum.”

Boros László idén, amellett, hogy 1954-es, általa felújított Zetor 25K-traktorán kislányával együtt vonult fel, a múzeum főépületében az általa készített makettgyűjtemény egy részét is közszemlére bocsátotta. „Egyebek mellett varrógépből készített traktorokat, illetve szekereket láthatnak az érdeklődők, utóbbiak valódi szekerek hű másolatai. Ez a gyűjteményemnek csupán egy töredéke, sok idő, munka, türelem eredménye”, summázott. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.