Hirdetés
Hirdetés

Jókor jött ajándék

Jókor jött ajándék Kovászna megye

Hiányzik a háromszéki egészségügyi ellátásból egy hospice-ház, de már halad annak a málnási egyházi ingatlannak a felújítása, melyben a gyógyíthatatlan betegek palliatív ellátását fogja biztosítani a Diakónia Keresztyén Alapítvány sepsiszentgyörgyi idősgondozó ágazata. A pénzalapok azonban csak szórványosan érkeznek, talán két évbe is beletelik még, míg megnyílhat az intézmény.

2017-ben szerencsésen egymásra talált a málnási református lelkész, Balla Barna azon gondolata, hogy a volt kántortanítói épületet valamilyen értelmes célra adja át egy civil szervezetnek (fenntartását másképp nem tudta biztosítani), illetve a Diakónia munkatársaiban érlelődő gondolat, hogy ezt a hiányzó szociális szolgáltatást biztosítsák – mondta a kezdetekről Tóth Anna, az idősgondozó ágazat vezetője. Abban az időben a diakóniások egy Erasmus-pályázat keretében éppen Nyugat-Európában tanulmányozták a hasonló ellátást biztosító otthonokat, ajándéknak érezték a lelkész felajánlását.

Hirdetés
Hirdetés

Mivel azonban az egyházi ingatlanra a Diakónia nem pályázhatott uniós alapokból, csak a más segélyszervezetektől érkező kisebb összegekből kezdhetett neki a munkának. Előbb a tetőszerkezetet újították fel, majd a teljes nyí­lás­zárócserét oldották meg, tavaly a villany-, vízhálózat és fűtésvezetékek kiépítése, felújítása volt soron, idén pedig 80 ezer lejből falak bontásával, építésével sikerült kialakítani a 13 ágyat befogadó hat szobát.

Mivel szükséges lesz megtoldani az épületet egy kisebb konyhát, személyzeti bejáratot, öltözőket és az irodákat magában foglaló résszel, a télen az ehhez szükséges építési terv és jóváhagyások megszerzése a feladat, majd jövő évben ismét lépnek egyet a cél felé.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások