Johannis tanácsosa válaszolt

Johannis tanácsosa válaszolt Kovászna megye

Amint azt a tegnapi lapszámunkban jeleztük, Klaus Johannis államfőnek január 5-ig kellett volna választ adnia a Fejér László Ödön szenátor és Kulcsár-Terza József képviselő kezdeményezte, a Cotroceni-palotához benyújtott beadványra. Ebben azt kérték, az elnök gyakorolja hatalmát, és tegyen lépéseket a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszéknek a Beke–Szőcs-ügyben hozott jogerős ítélete érvénytelenítéséért. Johannis vélhetően nem is látta a beadványt, helyette egyik tanácsosa válaszolt.

A Cotroceni-palota válaszán dátum sem szerepel, mindössze a DRA1/21.11.2018-as iktatószám, jelezve, hogy mikor nyújtották be a citizengo.org/hu oldalon összegyűjtött több mint tíz­ezer civil támogatói aláírással nyomatékosított, Benkő Erika, Biró Zsolt István és Csoma Botond képviselők által is aláírt beadványt. A választ nem az államfő, hanem Gabriel Cristian-Piscociu államtanácsos jegyzi, aki szerint „egy jogerős és visszavonhatatlan bírósági végzés érvénytelenítése nem esik az államfő hatáskörébe, amit az Alkotmány 85–94. szakasza szabályoz”.

Kulcsár-Terza József képviselő telefonos érdeklődésünkre elmondta, postán kapták meg az elnöki hivatal válaszát. „Szégyellje magát Klauss Johannis, úgymond kisebbségből származó államfő, aki arra sem méltatott, hogy ő írja alá a levelet. Úgy látszik, nem érdekli ez az ügy, és ezzel véglegesen eljátszotta azt a bizalmat, amit az erdélyi magyarság, a székelyek megelőlegeztek számára az államelnöki választásokon. Mi csak azt kértük, hogy tegyen fényt ebben az ügyben, így segítsen abban, hogy a románok és a magyarok között legyen béke, de úgy látszik, az államfő a feszültséget szeretné támogatni. Nem állja a helyét, hogy nincs hatásköre. Amikor Malajziában egy román állampolgárt kábítószer-kereskedését halálra ítéltek, akkor tudott élni ezzel a jogával, a román hatóságok a támogatásával tudtak lépni a drogdíler ügyében; de amikor két ártatlan magyar ül börtönben, őket már nem tudja támogatni” – nyomatékosított a képviselő.

Fejér László-Ödönt is megkérdeztük. Elmondta, amikor Klaus Johannis államfő lett, azt remélte, olyan elnöke lesz az országnak, aki nagyobb figyelmet fordít a kisebbségi gondok orvoslására, miután ő is az itt élő német kisebbség soraiból származik. „Ehhez képest már több alkalommal olyan lépéseket tett, amelyekkel nemhogy támogatta, hanem egyenesen szembeszállt mind a magyar, mind a más itt élő kisebbségekkel. A választ, amit az általunk benyújtott petícióra kaptunk, nem tudom elfogadni, hiszen az államelnök jogköréhez hozzátartozik az elítéltek kegyelemben való részesítése. Sajnos, be kell látnunk, hogy Johannist a két ártatlanul elítélt sorsa nem érdekli, sőt, annak a tízezer aláírónak a kérését is eldobja, akik tőle várták ennek az ügynek az igazságos megoldását” – vélekedett a szenátor.

Meglátásunk szerint az államtanácsos azt a jogi kapaszkodót használta ki, hogy a petíció aláírói nem konkrétan kegyelmet kértek Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak, hanem az ügyükben hozott ítélet érvénytelenítését. Ezek után vélhetően nemzetközi fórumokon lehet majd a tényleges igazságszolgáltatásért harcolni, illetve Bajkai István, a magyar Országgyűlés törvényalkotási bizottságának alelnöke és Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke is arra kérte még tavaly Johannis elnököt, „adjon kegyelmet annak a két székely fiatalnak, akiket úgy ítéltek Romániában börtönbüntetésre, hogy nem követtek el bűncselekményt”. Erre még nem kaptak választ.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. január 8., 10:14
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Nincsen amit varni tole , ez mar reg nem foglallkozik a magyar kisebbseggel .A szasz soha nem szerette a magyart .Hol vannak Hunorkaek ?, szunyadoznak a barsony szekben !

 • User
  Dátum: 2019. január 8., 11:46
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Csatlakozom azok véleményéhez, akik azt látják a leghelyesebbnek és a legcélravezetőbbnek, ha folytonos tüntetésbe kezdenénk, nap-mint nap, de nem csak 50-100-an, mint annak idején a Mikó előtt, hanem sokezren! Meg kell érteni, hogy a Beke-Szőcs ügy (bár őket érinti leginkább) az egész székelységre vonatkozik, mindenkinek szívügye kellene legyen! Egy kalap alá tartozik a többi összes székelység elleni cselekedettel, legyen az idegenek betelepítése, zaklatás, per vagy jogtiprás, legyen az zászló ügy, sovén jelentgetők vagy a kettős mérce dühöngése! Ki áll ki értünk, ha mi magunk nem tesszük? Tudom, hogy sok a gyáva, a közömbös és a kényelmes ember, de akiknek még helyén a szívük, túl tudnák harsogni ezeket! Mindenki ismeri a “gyáva népnek nincs hazája” szólást, hát rajta, mutassuk meg a világnak, hogy az államfő több, mint félmillió fő ügyét akarja a szőnyeg alá seperni, ez pedig burkolt etnikai háborút jelent! Ne feledjük azt se, hogy aki tűri a rosszat, cinkosa annak!!! Rajta hát, ha létezik kötelesség a világon, ez mindenképpen az!