Hirdetés
Hirdetés

Jogot formál és igényt tart

Jogot formál és igényt tart Kovászna megye

Kopacz Mária képzőművész festészeti és grafikai kiállításának a megnyitójára érkezett Sepsiszentgyörgyre, de az erdélyi magyarságot érintő és foglalkoztató kérdések megválaszolására is szakított időt Németh Zsolt azt megelőzően, a Tamás Sándor megyei tanácselnök jelenlétében és közreműködésével tartott sajtótájékoztatón.

Az Országgyűlés Külügyi Bizottságának az elnöke egyfajta erdélyi nemzeti galériának nevezte a délután nyíló kiállításnak otthont nyújtó Erdélyi Magyar Művészeti Központot (EMŰK). A Sepsiszentgyörgyön való létrehozását pedig örvendetesnek, hiszen így Háromszék fővárosa a Székelyföld művészeti életében játszott meghatározó szerepe mellett immár „összerdélyi kitekintésű” feladatot is ellát. Székelyföld jövője amúgy is kulcsfontosságú az erdélyi magyar jövőt illetően, mert „egyre inkább meghatározó kérdéssé válik”, hogy mi lesz vele, kulturális, gazdasági és politikai téren, valamint a sportban és tudományban fel tud-e nőni a belső anyaországi szerephez?

Hirdetés
Hirdetés

Éppen ezért óriási jelentősége van az immár felépült labdarúgó stadionnak, amely művészetileg is „izgalmas alkotásként” lehetővé teszi az eddig is komoly eredményeket felmutató Sepsi OSK csapata fejlődését. Így az utánpótlást például jelenleg már több mint 500, rendszeresen edzésre járó gyermek biztosítja.

Derűlátásra ad okot ugyanakkor, hogy a sportlétesítménnyel átellenben hamarosan megkezdődik a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi karainak és kollégiumának helyet adó épületegyüttes építése. Annál is inkább, hogy minden tekintetben szükség van a bővítésre, mert a Sapientia székelyföldi karainak az 1800 fős diáksága, csupán 17-18%-át teszi ki az Erdélyben magyarul tanuló egyetemistáknak, akiknek viszont közülük kerül ki a 80%-a. Ennek egyik oka, hogy bizonyos szakok hiányában a székely fiatalok más, a régión kívüli felsőoktatási intézmények hallgatóinak a sorát gyarapítják. Fontos feladat tehát ezeknek a hiányszakoknak a betöltése, ami Sepsiszentgyörgyön az erdőgazdálkodási, mezőgazdasági, sport és művészeti képzés elindításával veszi kezdetét.

A magyar állam anyagi támogatásával és erdélyi egyházi háttérrel működő Sapientia lététől függetlenül azonban, az erdélyi magyarság „jogot formál és igényt tart” egy magyar oktatási nyelvű állami egyetemre. Annál is inkább, hogy „nincsen olyan közösség az Európai Unióban, ahol ilyen méretű őshonos kisebbség lenne, és ne rendelkezne egy állami finanszírozású felsőoktatási intézménnyel.” Éppen ezért ez a követelés élvezi a magyar kormányzat és állam támogatását, és remélhetőleg így marad a jövőben esedékes országgyűlési választások után is.

Felvetődött továbbá a Marosvásárhelyen mesterséges korlátokba ütköző, és ezért egyre jobban háttérbe szoruló, valamint ellehetetlenülő magyar nyelvű orvosképzés kérdése is. Ennek során körvonalazódott, hogy a Németh Zsolt által nagyon súlyos problémának nevezett gond megoldása nagyban függ az erdélyi és magyarországi politikum, valamint civil társadalom, vagyis mindannyiunk ki- és hozzáállásától.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. augusztus 19., 22:24
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Nèmeth úr Màtyàs kiràly módjàra kellene szóba àlljon a nèppel! Ègetőbb gondok vannak mint az eremdèesz,Osk,egyetemek! Règen is az ügyesebbje elment egyetemre ès èrvènyesült,most ha nem külföldön szólgàl a fiatal,nem sokra viszi csak pàrtkönyvvel!!!!