Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Jogok és kötelességek

Jogok és kötelességek Kovászna megye

Múlt pénteken a Kovászna Megyei Diáktanács bemutatta a jelentését, amely arra világít rá, mennyire ismerik a diákok a tanügyminiszteri rendelettel elfogadott Diákstatútumba foglalt jogaikat és kötelezettségeiket, illetve mennyire alkalmazzák azokat a tanintézményekben. A sajtónyilvános ülésre, melyet a megyei tanács nagytermében tartottak, több intézmény képviselőit is meghívták, köztük az iskolákat is, ám az érdeklődés kisebb volt a vártnál.

Hirdetés
Hirdetés

Háromszázhuszonegy, túlnyomórészt középiskolás tanuló és százkilencven, többségében általános iskolai tanár megkérdezése után a diáktanács arra a következtetésre jutott, hogy a diákok közel fele nem ismeri az említett, jogaikat és kötelességeiket tartalmazó iratot. Ugyanakkor nagyobbrészt elégedettek azzal a módszerrel, ahogy tudásukat értékelték a tanárok, sokan maguk is éltek a lehetőséggel, hogy minden félévben minősítsék oktatóikat. A megkérdezettek 83%-a jónak tartja azt, hogy tudomást vehet jegyeiről, mielőtt azokat a naplóba beírják, így elméletileg meg is fellebbezheti azokat, és hogy dolgozatjegyeiket az előírás szerint két héten belül közlik velük. Azt viszont különösen nehezményezte a jelentést összegező Marian Calcea elnök, tizenegyedikes diák, hogy a 18. életévüket betöltő, tehát felnőtt diákoknak az általános gyakorlat szerint nem engedik meg a tanintézmény területének elhagyását, ami jogsértésnek minősül.

Rákérdeztünk erre a problémára a Székely Mikó Kollégium igazgatónőjénél, aki azt mondta, ő sem helyesli, hogy a diákok kijárjanak az iskolából szünetekben, miért kellene kivételezni egyesekkel, amikor nem indokolt. Azt, hogy a tanulók is értékelhessék a tanárokat, jó gyakorlatnak tartotta, erre az iskolában is megvan a mód, és biztatják is a diákokat a visszajelzésre, amelynek eredménye az illető tanárhoz és az igazgatóhoz is eljut.

Ami a kötelességeket illeti, a diákok 65%-a vélekedik úgy, hogy azokat teljesítette, az iskolai szabályzatot betartotta. A megkérdezett diákok negyede ugyanakkor tapasztalt már tiszteletlen, nem megfelelő viselkedést a diáktársak és az oktatók részéről.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. október 25., 17:57
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Igazi észkombájn a márián! 18 és mehet, jöhet a gyerek! Valahol igazuk van, de aki úgy dönt akár be se menjen! Sok iskolában már 8. ban akad 18+ os🤣 nem, h liciben!🤣 1 szakliciben nem elég, h az iskola területén iszik és cigizik?! Ha elfogy a munició újratölt a 18as!😎
    Kétlem, h mindenki ismeri a kötelezettségeit! Regényt lehetne írni!!!