Hirdetés
Hirdetés

Jogi tanácsadással szolgál az elnök

Semmi gond nincs ebben az országban, csak a hagyományőrző huszárok tevékenysége zavarja a vizeket – ez tűnik ki abból, hogy egy megyei tanács elnöke egy egész napot vesztegethet el azzal, hogy érthetetlen okokból tett feljelentések ügyében tanúnak megy több száz kilométerre.

Hirdetés
Hirdetés

Tamás Sándort a tavalyi úzvölgyi események kapcsán tanúként hallgatták ki a Bákó Megyei Rendőr-főkapitányságon. A beszélgetésre annak apropóján került sor, hogy a Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Polgári Fóruma (FCRHCM) feljelentette a huszár hagyományőrző egyesületeket (úgy általában), amelyek ott voltak az Úz völgyében 2019. május 12-én. A kihallgatás, amelyet – a megyetanácselnök szerint – egy „rendes” nyomozó vezetett, némi polémiával indult, Tamás Sándor ugyanis elvitatta a Bákó megyei rendőrség illetékességét az ügyben, hiszen a település a Hargita megyei Csíkszentmárton községhez tartozik.

– Amúgy árnyékra vetődtek, mert egy olyan jogszabályra hivatkozva próbálják betiltani a huszárhagyományok ápolását (az emberiség elleni népirtás és háborús bűncselekmények kultuszát tiltó sürgősségi kormányrendelet – szerk.), amit egy normális országban azonnal elutasítanának. Miközben több román katonai hagyományőrző egyesület is működik az ország széltében-hosszában, a román polgári fórum képviselői azt állítják, hogy a hagyományőrző huszárok olyan „paramilitáris alakulat” tagjai, amely felvonulásaival „félelmet kelt” a lakosságban – mondta el megkeresésünkre Tamás Sándor.

Úgy véli, éppen a magukat hazafinak mondó román szervezetek próbálnak félelmet kelteni a magyar lakosságban, éppen ezért felajánlja, hogy – természetesen ingyen és bérmentve – jogi ta­nács­adással szolgál azoknak, akiket esetleg szintén beidéznek ebben az ügyben a rendőrségre (a moineşti-i ügyészségen nyitott vonatkozó iratcsomó száma 1016/P/2019). 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük