Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Jobb későn, mint soha

Miután a tanügyi szakszervezet három évig pereskedett az állammal és több sztrájkot is szervezett, az állam elkezdte az adóssága törlesztését a pedagógusoknak: azokról az elmaradt juttatásokról van szó, amelyeket 2016 óta halmozott fel.

Hirdetés
Hirdetés

A pedagógus szakszervezet azonban ennyivel nem elégszik meg, pert indít azért, hogy ezen adósságra a büntetőkamatokat is kifizesse az állam – tájékoztatta lapunkat Nagy Gábor, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének Kovászna megyei elnöke.

2016-ban a pedagógusok fizetésen felüli pótlékainak összegét, amelyek a béralap bizonyos (5–15) százalékát jelentik, a Boc-kormány az akkori szinten befagyasztotta, így az osztályfőnökséget vállalók, a szimultán osztályokban vagy speciális iskolákban tanító pedagógusok és az érdemfokozatok birtokosai még idén is a 2016-os összegeket kapták, noha a fizetések azóta háromszor is nőttek. Arányosan ezen pótlékoknak is nőniük kellett volna. A tartozás nagyságrendjének szemléltetése végett Nagy Gábor a következő példával szolgált: egy olyan osztályfőnöknek, aki érdemfokozattal is rendelkezett, most 600-650 lej érkezett a számlájára.

A 2022/48-as sürgősségi kormányrendelet értelmében a mint-egy 2600 érintett oktatónak öt év alatt kell kifizetni a béralappal arányos juttatásokból visszatartott összegeket, amelyeket az infláció mértékével is megnöveltek, de a szakszervezet szeretné visszaperelni a most is késve folyósított összegek után járó büntetőkamatot. Ez is jelentős összeg lenne, ha valakinek 8000 lejt törleszt az állam a következő években, arra 4000 lejes büntetőkamatot kell számítani. Ez viszont egyelőre elmélet, feltételes módban. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük