Felhívás!

Jó példákra hivatkozott

Jó példákra hivatkozott Kovászna megye

„Durva negyedik hullámmal szembesülünk, mely minden oltatlan személyre tényleges halálos veszélyt jelent” – jelentette ki dr. Ráduly István prefektus szeptember 28-i havi sajtótájékoztatóján. Az aktív koronavírusos esetekkel és az oltásokra, oltottakra vonatkozó napi adatokról is tájékoztatta a médiát.

A mai állás szerint a megye fertőzöttségi mutatója 1,13. Szeptember elején még 15 aktív eset volt Kovászna megyében, jelenleg 291-et tartanak számon, közülük csak 58 személy, azaz 25 % oltott. Az elhunytak száma a járvány kezdete óta 349, de senki közülük nem kapta meg a védőoltást – állította a prefektus. Az egy hónap alatt megtizenhétszereződött betegszámra utalva azt is mondta, ezt a trendet csak oltakozással lehet megszüntetni.

Hétfői adatok szerint a megyei sürgősségi kórházban 34 SarsCov2 vírussal fertőzött személy volt beutalva, 5 személy volt az intenzív osztályon, azaz minden ágy foglalt. A Covid-osztály 62 ágya közül 34 foglalt, 33 szabad. Eközben 203 személy van házi elkülönítésben. 34-en pedig intézményes karanténban. Az utolsó 24 órában a megyében 140 PCR és 148 gyorsteszt eredményeként 42 pozitív eredményt jegyeztek.

Megyénkben 77.590 védőoltást igényeltek eddig, 33.626 személy részesült az ismétlő oltásban. A két szám közötti nagy különbségnek egyik oka az, hogy kezdetben más megyéből is sokan jöttek Háromszékre oltakozni, majd mikor lakóhelyükön is lehetőség nyílt erre, akkor a második oltást már otthon adatták be.

A Nemzeti Közegészségügyi Intézet adatai szerint a Romániában covid-fertőzésben elhunytak 95%-a nem kapott védőoltást, 3%-uk pedig csak egy adagot kapott. Nálunk 49 esetre jut egy elhalálozás, míg például Nagy Britanniában 32.500 fertőzött közül 58-an haltak meg, ami azt jelenti, 559 esetre jut egy. Igaz, a szigetországban a lakosság 90%-a számít védettnek – mondott biztató jó példákat Ráduly István.

A prefektus nem tagadta, hogy a védőoltás következtében egyeseknél mellékhatások jelentkezhetnek, de véleménye szerint a legsúlyosabb mellékhatás sem mérhető a betegség okozta következményekhez. Végső üzenete tehát egyértelmű: mindenki oltassa be magát, a fiatalok is, a közegészségügyi igazgatóság igény szerit mobil oltóegységet küld az iskolákhoz. Hasonlóan nyilatkozott lapunknak Kiss Imre főtanfelügyelő is. Az iskolák által kiküldött kérdőíveken, melyen az oltásigénylésre kérdeztek rá a diákok és szüleik körében, a közegészségügyhöz kell visszajuttatni, majd ezek után válik el, hova kell kiküldeni mobil oltóegységet – mondta.

Bővült a lista

Ma ismét gyarapodott a tanfelügyelőség listája, melyen az egy diák vagy egy pedagógus betegsége miatt kétheti távoktatásra (online oktatásra) ítélt osztályok és csoportok szerepelnek. Az újakkal együtt szeptember 28-án a megye különböző tanintézményeiben 27 és a gócponttá lett Székely Mikó Kollégiumban 28 osztály van hasonló helyzetben, az elsőként érintett Mihail Sadoveanu-iskola hetedikesei ma térnek vissza a normál iskolai élethez.
A keddi jelentés szerint Kovászna városában a 2-es napközi otthonban egy óvodai csoport fertőződött, továbbá a megyeszékhely három iskolájában (Mihai Viteazul Líceum, Mikes Kelemen-líceum és Váradi József Általános Iskola) és a kovásznai középiskolában újabb osztályokban betegedtek meg diákok, a speciális iskolában pedig egy tanár. Megyeszerte 16 tanintézményben ütötte fel a fejét a koronavírus.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. szeptember 29., 7:39
  ÉRTÉKELÉS: -2

  hazudnak a betegek az orvosoknak hogy a hazastarsk mehessen munkaba a gyerek az iskolaba az unoka kulfoldre ossze vissza jarnak rendeloket uxleteket betegen de nekik nem kotelezo semmi csak azegeszsegben dolgozoknakes arendvedelmieknek

 • User
  Dátum: 2021. szeptember 29., 18:36
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Tisztelt Raduly úr . Ha lehet önt igy nevezni ?. Csalódnom kell önben ,én egy egyenes karakteres embernek ismerem . Mi változott ezzel a funkcióval ? A ferdités az nem szép dolog ! Barki ,bármire is utasítja önt jobb ha megmarad gerincesnek . Ami az egészségügyi nyilatkozatokat illeti ,kellene hagyni ,hogy szakemberek ,szakértők nyilatkozzanak . Kérésem ne rémhíreket terjesztenek az újság hasábjain .