Felhívás!

Jó lett a pityókatermés

Jó lett a pityókatermés Kovászna megye

Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint jó és rossz hír is van a mezőgazdaság berkeiben: a jó az, hogy jó idényt zárnak a burgonyatermelők, de az alacsony cukor­ár miatt veszélybe került a második legnagyobb háromszéki kultúra, a cukorrépa jövője.
Az igazgató érdeklődésünkre elmondta, régen tapasztalt szeszélyes évet zártak a háromszéki mezőgazdálkodók: a száraz tavaszutó és nyárelő alaposan „megdolgozta” a terményeket, aratáskor pedig bőséges esőzés „gondoskodott” arról, hogy a búzatermés minősége ne legyen a legjobb. Ennek ellenére mindkét terménnyel elégedett az igazgató, tudomása van arról, hogy hektáronként 50–60 tonnás termést is begyűjtött egy-egy gazda, de természetesen ez kiugrónak számít.
Könczei Csabától tanácsot is kértünk a pityókatermelők részére. Az igazgató szerint, akinek tárolási kapacitása van, jól teszi, ha rövid időre is, de elraktározza a terményt. Akinek nincs ilyen lehetősége, annak azt tanácsolja, amennyiben teheti, lépcsőzetesen, fokozatosan szedje ki a földből, minél tovább húzza az időt, annál jobb. A magyarázat erre az, hogy az idei szárazság miatt most sem a lengyelek, sem a hollandok nem henceghetnek nagy pityókaterméssel.
Kifejtette: annyira nagy a baj ezekben az országokban, hogy felvette vele a kapcsolatot egy hollandiai személy, arról érdeklődve, miként tudna krumplit vinni a tulipánok országába. „Fordult a kocka, mert eddig minket árasztottak el jó minőségű, de olcsó áruval” – mondta az igazgató. Úgy becsüli, az egylejes kilónkénti árral a termelők jól járnak, de elképzelhető, hogy ennél több is lesz a legnagyobb területen termesztett háromszéki termény ára.
A szakember ugyanakkor rossz hírrel is szolgált: veszélybe kerülhet a megyében második legnagyobb kultúraként termesztett cukorrépa jövője. „Vidombákon volt egy tanácskozás, hogy megoldást keressünk a cukorrépa jövőjére. A bodfalusi gyár képviselőivel tárgyaltunk, ugyanis a gyártó szorított helyzetbe került a rendkívül alacsony cukorár miatt. Az édesítőszer annyira olcsó, hogy gyakorlatilag csak veszteséggel lehet értékesíteni, így félő, hogy a termelőket később fizetik ki. Ez eltántoríthatja a gazdákat attól, hogy jövőben cukorrépát ültessenek, jóllehet arra már a vetésforgó miatt is szükség van” – vázolta a helyzetet az igazgató.
A cukorért kilónként most alig két lejt kérnek, az ára valamiért 30–40 százalékkal esett. Könczei szerint „ami jó a vásárlóknak, az nem jó a termelőknek”. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.