A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Jó biznisz a bioméz

Jó biznisz a bioméz Kovászna megye

Közel 80 méhész részvételével zajlott a Kovászna Megyei Méhtenyésztők Egyesülete által szervezett szakmai nap szombaton a Bod Péter Megyei Könyvtárban. És mivel hagyománnyá akarják tenni, következtetni lehet, hogy a hozadékait hasznosnak ítélték a résztvevők.
Magyarországi és csíkszeredai, gyergyószentmiklósi vendégek is szép számmal érdeklődtek az esemény iránt, amelyet ifj. Deák Mihály egyesületi elnök nyitott meg rövid köszöntőbeszéddel, majd a szakmai előadások sorát Balla Nóra, Magyarország 2017-ben megválasztott mézkirálynője kezdte. Az intelligens, szakmai tudással és szépséggel is felvértezett fiatal hölgy feladata, hogy a méz nagyköveteként népszerűsítse ezt az egészséges terméket. Előadásában azt fejtegette, hogyan lehetne az eddigi módszerek– vásárok, mézes napok – mellett a méz értékeit még jobban elismertetni. Követendő például hozta fel, hogy a magyarországi méhészek az óvodákba is eljárnak egyszer egy évben, ahol a kicsiknek vajas-mézes kenyeret és teát adnak reggelire, így azok már korán rákapnak az ízére.
Horváth János, a Magyar Méhtenyésztők Egyesülete azaz a méhfajok nemesítésével, szaporításával, az őshonos és tenyésztésre ajánlott kárpáti méh értékeinek megőrzésével foglalkozó szervezet elnöke beszélt munkájukról, amely a szakmai tudás maximumát követeli. Kár, hogy nálunk, Romániában ezzel nem foglalkozik senki.
Dorin Dogaru Maros megyei méhész a bioméz termelésének procedúrájáról értekezett: macerás folyamat, nagyon sok papírt kell beszerezni, mondta, a tenyésztéshez pedig kizárólag rozsdamentes, saválló eszközök használhatók (pergetők, inoxdrótos lépek stb.), de a termék piaci ára 70-80%-kal nagyobb a nem minősített méznél. Ez azért is jogos, mert a termés kevesebb, a méhészeknek ugyanis kevesebb olyan terület (kizárólag spontán kultúrából gyűjthetnek) áll rendelkezésükre, ahol nem vegyszereznek még öt kilométeres körzetben sem. A biomézet ezen az áron többnyire exportálják, a piaca, a kereslet folyamatos növekedésben van. Ezért már mintegy húsz Kovászna megyei fiatalabb méhész is szervezkedik, hogy az egyesületen keresztül elindítsa a bio­méhészetté nyilvánítás folyamatát, várhatóan ezt a minősítést a jövő szezonra meg is kapják.
A szakmai nap este jókedvű farsangi mulatsággal ért véget, melynek helyszíne a kézdivásárhelyi Székely Vendéglő volt. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.