Felhívás!

Jó a közbiztonság

A rendőrségi statisztikák szerint megyénkben csend és béke honol, országos szinten is – a megyék közötti rangsorolásban – az utolsó helyeken vagyunk, ha bűnözésről van szó – derült ki az egyenruhások legutóbbi sajtótájékoztatóján, ahol az idei első 9 hónap adatait ismertették.

A tavalyi évhez képest megyénkben 5,5%-kal csökkent a bűnügyi esetek száma (a 3053 jelzett törvénysértés 52%-át városon követték el) – állította sajtótájékoztatón a megyei rendőrség vezetősége. A személyek ellen elkövetett bűnözés 4,6%-kal csökkent, a gyilkosságok terén a tavalyi három tragédia mellett idén kettőt jegyeztek, a gyilkossági kísérletek száma változatlanul kettő.
Az agressziók, fizikai bántalmazások száma is 7,7%-kal csökkent, illetve kiderült, hogy az incidensek többsége a túlzott alkoholfogyasztás következtében, spontán konfliktus miatt történt. Éppen ezért a rendőrség rendszeresen járőröz, megelőzési akciókat szervez bárokban, közélelmezési egységeknél.

A személyek vagyona ellen elkövetett bűnügyi esetek 13,3%-kal csökkentek, míg a lopások is 7,7%-kal, az átverések 27%-kal csökkentek. Egyedül a rablások száma változatlanul 7. Az említett időszakban jelzett 750 lopásból 104 lakáskifosztás, betörés. Érdekes adat, hogy a lakáskifosztások 33,6%-a „barátkozás” eredménye, a tettes visszaélt a házigazda naivságával.
Az erdészeti bűntények terén a számadatok 140-ről 233-ra ugrottak, ám a károk viszonylag kis összegekre rúgnak.

A közutakon történő ellenőrzések során az egyenruhások 248 kihágást észleltek, ezekből a legtöbb (102) az alkoholfogyasztás utáni vezetés számlájára írható. Ezen a téren amúgy összesen 16 ezer bírságot róttak ki több mint 3,5 millió lej értékben, legtöbbet a túlzott sebesség miatt (4800), illetve 2300 esetben a biztonsági öv helytelen használata miatt büntettek a rendőrök.
Pozitív hír viszont, hogy a súlyos balesetek száma 15%-kal esett, illetve súlyos sérültek, balesetben életüket vesztett személyek száma is csökkent. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.