Jelenthetjük az esetet!

Kinek van ínyére, ha az üzletben az éppen megvásárolandó – számtalan esetben csomagolás nélküli – kenyeret fogdosva próbálja kideríteni a termék árát a szemmel láthatóan is beteg, orrfolyásos, köhécselő eladó? Mi ilyenkor a teendő?

A háromszéki munkapiacon tabutéma, ám köztudott, hogy beteget jelenteni manapság fényűzésnek számít a magánszférában. Lassan megszokott jelenség, főként járványidőben, hogy csöpögő orrú, prüszkölő, a kuncsaftok előtt visszafogottan, de flegmásan köhögő kiszolgáló néz ránk a pult mögül. Arról az egyszerű higiéniai szabályról nem is beszélve, hogy a pénzt, majd a csomagolatlan kenyeret is ugyanazzal a kézzel teszik-veszik, de az már mégiscsak bosszantó, ha köhögés közben a kenyeret markolássza.

Mi ilyenkor a teendő – tettük fel a kérdést az illetékeseknek, akiktől megtudtuk, sok esetben az alkalmazott kérésére sem küldik betegszabadságra a munkásokat.

Ördög Lajos, a megyei munkafelügyelőség vezetője elmondta, több olyan panaszt jegyeztek, amikor a beteg alkalmazottnak megtagadták a jogait: például nem adtak munkaigazolást, amellyel igényelhette volna a háziorvosnál a betegszabadságot.

– Gyakori, hogy nem adják ki ezt az igazolást az alkalmazók, vagy csellel élnek, és nem a megfelelő típusú iratot adják át. Az alkalmazott csupán a doktornál szembesül a tényekkel, és máris mehet vissza a főnökéhez, jó esetben a sok sétáltatás alatt meg is gyógyul – részletezte.

Ördög felhívta a figyelmet, 6 hónap munka után az alkalmazott jogosult a betegszabadságra, ellenkező esetben jelentheti a munkafelügyelőségen a kihágást. A közegészségügyet veszélyeztető, láthatóan beteg alkalmazottak munkáltatását pedig bárki jelentheti a megyei közegészségügyi vagy az élelmiszerbiztonsági igazgatóságon.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. február 9., 8:41
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Es mi van azokkal az esetekkel amikor a vasarlonak csopog az orra?! Torolgeti is jobbkezevel,vagy eppen a ballal,aztan osszefogdossa a polcon levo kenyeret,hogy megnezze melyik frissebb. Jo etvagyat!

 • User
  Dátum: 2018. február 9., 13:08
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ha a vasarlo tapogatja az arut,azert is az eladok a hibasak. Miert hagyjak? Ajaj…holnap megint szekelytermek tapizast tartanak Kezdin,ott direkt csopog az orruk a kolbaszra,turoba…a buta vasarlok tapogatjak az arut es a meg butabb eladok hagyjak ezt.. Olyan arak vannak mint Svajcba..a kereskedok 90%-a aszisztal es agyon fagyva nezi,hogy hogy fossza ki a nepet 3-4 “hentes”..Egyebkent miert nem lehet az ilyen adocsalassal egybekotott hetvegi bulikat a piacon,vagy a sportcsarnok elotti teren megtartani? az ut azert van ,hogy jarjunk rajta nem? minden honapban 2 napra lezarjak a foteret nem nezve az ott lakok erdekeit …