Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

„Javítani” kéne a fizetésüket

„Javítani” kéne a fizetésüket Kovászna megye

Országos jelenség, és ez alól, sajnos Háromszék sem kivétel, hiszen nálunk is több településen küszködnek háziorvoshiánnyal, de ennél is aggasztóbb, hogy nem fiatalodik a szakma, az alapellátásban dolgozó orvosok átlag életkora magas, a nyugdíjkorhatárt elért háziorvosokat bombázzák munkaajánlatokkal az illetékesek, mivel nincs, aki pótolja őket, nincs, akinek átadják a stafétát. Ágoston Lászlóval, a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetőjével beszélgettünk a helyi gondokról.

– Mi az oka annak, hogy ennyire népszerűtlen a háziorvosi pálya? Olyan hírek is felröppentek, miszerint egyes vidéki háziorvosok annyit keresnek, mint városon egy-egy asszisztens. Ez lenn az oka? A kis bérek?

– Nyilván, akinek kevés betege van, az nehezebben él meg. A háziorvosi rendszer Romániában úgy van beállítva, hogy körülbelül 1800 beteggel lehet optimálisan működni. Ezen felül igaz, hogy a jövedelem nagyobb, de a fejtörés is komolyabb, és feltevődik a kérdés, hogy megfelelő módon tudja-e ellátni az orvos a nagyszámú betegeit. Háromszéken általában a községekben működik háziorvos, a hozzátartozó falvak bejárnak oda, így nem lehet arra fogni, hogy a kis létszámú települések miatt nem éri meg nálunk háziorvosként dolgozni.

– Nem vonzó a fiatalok számára a szakma, mert vidékre kell ingázni?

– Manapság nincs távolság, a megyénk területén főképpen nincs, meg lehet oldani az ingázást, és vidéken a legtöbb helyen alap, hogy szolgálati lakást, előnyöket biztosítsanak, csak odamenjen valaki. Szerintem inkább ott kereshető a háziorvosi szakma iránti érdektelenség, hogy a fiatalok lelkesek, orvostanhallgatókként felívelő karrierről álmodnak, ambiciózusok. Legyünk őszinték, ez a szakág nem kecsegtet annyi lehetőséggel: míg például belgyógyászként lehet valaki osztályvezető, főorvos osztályvezető, orvos-igazgató, egyetemi tanár, miniszter és sorolhatnánk, addig a háziorvosoknál korlátoltabbak a lehetőségek.

Hirdetés
Hirdetés

– Nyugdíjkorhatárt elért és meghaladt orvosokat is állásajánlatokkal bombáznak a hiány miatt. Hogy lehet ezen változtatni?

– Az orvosi kollégium, az egészségbiztosítási pénztár és a közegészségügyi igazgatóság képviselőiből alakult bizottság hagyja jóvá a további működést, miután elemezzük, hogy egészségileg megfelel-e az előírásoknak a szakember. A hiány miatt nagy szükség van mindenki munkájára. Jó hír viszont, hogy több találkozón vettem részt, ahol rezidens, szakosodás előtt álló orvosokkal beszélgettem, és határozottan javul a statisztika, a fiatalok érzik, hogy a háziorvos-szakma felé lehet fordulni – persze ez annak is betudható, hogy a kórházaknál telítődés van szakorvosok terén. Reménykedem benne, hogy a fiatalok egyre nagyobb számban fordulnak az említett szakág felé, főleg, ha az illetékesek a háziorvosok fizetését is emelnék egy keveset, „javítanák”, annak tükrében, hogy a kórházakban ténykedő szakorvosok bérét is emelték.

– Háromszéken hány háziorvosi rendelő működik?

– Csappan a számuk, hiszen míg pár évvel ezelőtt 105 volt, ma már 98 praktizáló háziorvos van a megyében.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. január 11., 9:57
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Inkább kevesebb mint felkészületlen doki! 7 orvossal kevesebb az még nem sok! A szakorvosok akár 10.000!lejt is keresnek mégis mélyen zsebre kell nyúljunk ha élni akarunk! Környékbeli korházainkban hiába az orvos mégis rengetegen lerúgják a patkót!