Hirdetés
Hirdetés

Járványtani veszély

„Valaki magyarázza már meg nekem érhetően, hogy miért van ez a nagy pánikhangulat az afrikai sertéspestis körül, hiszen minden egyes cikkben hangsúlyozzák, hogy az emberre nem veszélyes. S ha nem veszélyes, akkor miért kell elpusztítani a megfertőzött disznókat? Miért nem lehet megenni? Ha valaki a fertőzött húsból evett, akkor mit tehet, mi történik vele?”

Ezeket a kérdéseket egy olvasónk írta, egyik sertéspestises cikkünkre reagálva. A kérdéseket, egy az egyben, feltettük dr. Sikó-Barabási Sándornak, a Kovászna Megyei Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetőjének.

Hirdetés
Hirdetés

– Kezdem a végével, jó? Ha valaki már megette a fertőzött húst, váljon egészségére! Nem történik semmi, nem lesz semmi bántódása. Ezzel együtt nem lehet azt ajánlani, hogy fogyasszuk el a beteg állatot. A disznót ugyanis nem esszük meg szőrőstől, bőröstől. Az állat minden kicsi darabja, a fülétől a farkáig, a szőrétől a véréig, a béltartalmától a vizeletéig, és addig a vízig, amivel átmossuk, terjeszti a kórt! A kiloccsantott vízbe belelép egy galamb, a bőrdarabot elhordja a macska, és lehet, hogy kiírtja a fél falu disznóit. Lehet, hogy nem most, hanem tavasszal, amikor előkerül a mélyhűtött hús, mert a vírus, köszöni, évekig bírja egészen extrém körülmények között. S lehet, hogy arra lecsengett mondjuk egy faluban a járvány, s akkor kezdődik az egész cirkusz elölről – magyarázza a főállatorvos.

Dr. Sikó-Barabási ismét nyomatékosított: a beteg disznót feltétlenül jelenteni kell, már csak azért is, mert ellenkező esetben, ha gond lesz, nem jár kártérítés. Hozzátette: ne adjunk el és ne vásároljunk disznót papír nélkül bellértől, mert szintén nem jár kártérítés, sőt, járványterjesztés címen akár börtönbüntetésre ítélhetnek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük