A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Járj biciklivel!

Járj biciklivel! Kovászna megye

Szűk körben, néhány kitartó és lelkes szervező társaságában indították útjára tegnap reggel hét órakor a Szimplában a mobilitás hete mozgalmat. A Cycle to Work csapata, amely május óta azért kampányol, hogy rávegye az embereket, személygépkocsi helyett kerékpárral menjenek munkába, most az Európai Unió „szellemi támogatásában” részesül.

Ezen a héten az Európai Unió illetékesei is arra biztatnak, kíméljük a környezetet, és ne motorizált járművel közlekedjünk, ha valakinek ez hiányozott volna ösztönzésképpen – mondja Kiss Bence, a Cycle to Work egyik kezdeményezője. – Nyilván akadnak olyanok, akik akadályoztatva vannak abban, hogy kerékpárral járjanak, de nem értem azokat az embereket, akik megtehetnék, hogy bringára üljenek, s nem teszik. Az egyik reggel megfigyeltem, hogy a kórház-hegy aljában keletkezett közlekedési dugó a Kisstadionnál kezdődött. Ilyen esetben vétek autóval menni kerékpár helyett.

A Szimpla egyébként a társaság legkitartóbb partnere, május óta ingyen kávéval és zsíros kenyérrel várja azokat, akik kerékpárral munkába menet, vagy jövet betérnek a lokálban, mi több, eső esetén duplára növeli a „fejadagot”.

A fiatalok körében rendkívül népszerű kocsma működteti egyébként (nem csak a mobilitási héten) Háromszék alighanem egyetlen biciklikölcsönzőjét. A „járműparkban” 25 kerékpár áll rendelkezésre, amelyet három lejért lehet egy órára kivenni, az egész napos díj 15 lejbe kerül. A szolgáltatást azzal próbálják vonzóbbá tenni, hogy megegyezzenek más vendéglátóipari egységekkel, hogy a kerékpárokat ott is el lehessen hagyni, ne feltétlen kellejen vele visszatérni az eredeti helyre.

– Érezhetően több bicikli van az utcán, mint egy vagy két évvel ezelőtt – állítja meggyőződéssel Kiss Bence, aki hozzáteszi: ezeknek az akcióknak figyelemfelkeltő jellegük van, hogy legalább azok, akik „látszat fitnesszel” próbálnak egészségükre „vigyázni”, valóban testmozgást végezzenek.

Az aktívan kerékpározó Tóth-Birtan Csaba alpolgármester elmondta: a Cycle to Work csapatának javaslatára átalakították a biciklizési szabályokat a parkban.

– Ott, ahol sok pad van, ahol kisgyerekek szaladgálnak, továbbra is tilos kerékpárral járni, de a felső hosszú sétányon lehetővé tettük a kerékpárosok közlekedését – szögezi le az alpolgármester.
Tóth-Birtan Csaba pozitív változásnak értékeli, hogy egy most közvitán lévő törvény megengedi, hogy az egyirányú utcákban a biciklisek mindkét irányba közlekedhessenek, amit tapasztalt bringások most is megtesznek, csak éppen törvénytelen.

Birtalan Zalán, a Cycle to Work ötletgazdája beszámolt a mobilitás hetének különleges ajánlatáról: aki pénteken reggel beadja a járművezetői engedélyét a Szimplába, ingyenesen kap egész napra egy biciklit. Amikor visszahozza a kerékpárt, visszakapja a hajtásiját, és kap mellé egy hétfőn egész napra érvényes ingyenes parkolójegyet.

A Cycle to Work minden akcióján ott van a Vocalcycle csapata is, amely ingyenes szervizt biztosít a kerékpárral érkezőknek. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások