Felhívás!

Jancsó-napok tizedszer

A hétvégén immár tizedszer találkoztak Gelencén a Jancsó család tagjai, ahol hagyományszerűen a nemzetség egyik legkiemelkedőbb tagjának számító Jancsó Benedek oktatáspolitikus alakját elevenítették fel.

A Jancsó-napokat 2008 óta a tahitótfalui Jancsó Alapítvány szervezi, és minden egyes rendezvényt valamilyen módon mindig összekapcsolnak a gelencei születésű Jancsó Benedek emlékezetének ápolásával. Idén 17 anyaországi Jancsó-leszármazott vett részt a kétnapos rendezvényen, amit a kolozsvári Jancsó Noémi Egyesület és Gelence önkormányzatának közreműködésével hoztak tető alá.

Szombat délután a Jancsó Benedek nevét viselő iskola kertjében, a Jancsó-szobor előtt megtartott megemlékezésen dr. Jancsó Antal, az alapítvány elnöke elevenítette fel a nagy előd munkásságát, ugyanakkor ismertette a Petrovits István szobrászművész által készített emlékjel születésének a körülményeit. Az alapítvány elnöke lapunknak elmondta, tíz éve, hogy Gelencére járnak Jancsó Benedekre emlékezni, és immár hét könyvvel adóztak a gelencei székely történész emléke előtt. A múlt évben Jáki László neveléstörténész Egy oktatáspolitikus a XX. század fordulóján – Jancsó Benedek című munkáját adták ki. Ez a kivételes tudós tanár pedagógiai tevékenységét mutatja be. Jancsó Antal azt is elárulta, hogy távlati terveik között szerepel egy Jancsó Benedek-emlékház létrehozása is.

A tizedik Jancsó Emléknap vasárnap a Nádika-tetőn ért véget előadásokkal, 19 órától tartott szabadtéri misével, 22 órakor pedig a Gelence fölötti tetőn is fellángolt az augusztus 20-i lármafa.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.