Felhívás!

Itt van a kullancsszezon

Itt van a kullancsszezon Kovászna megye

A természetjárók számára gyakran végződik nem kívánt „meglepetéssel” a kirándulás: június végén 22 személy kereste fel a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházat kullancscsípés miatt.

A nyári kánikula sokakat a szabadba csalogat, ám saját érdekünkben érdemes jól felkészülten indulni a természetbe. A kullancsok a Borrelia nevű baktériumot hordozhatják, és súlyos betegséget okozhatnak, ez a borreliosis, vagy ismertebb nevén a Lyme-kór, míg a parazita által hordozott vírus felelős a kullancsencephalitis, azaz agyvelőgyulladás kialakulásáért.

Kullanccsal már nem csak erdőben, juhnyájak legelőin stb. találkozhatunk, egyre gyakoribbak akár parkokban is. A legegyszerűbb védekezési forma, ha hosszú szárú nadrágot, hosszú ujjú felsőt választunk a kirándulásra, ajánlottak a világos színek, továbbá alkalmazhatunk kifejezetten kullancsok ellen kifejlesztett riasztó permeteket, spréket. Aki kutyát sétáltat ilyen környezetben, az hazaérkezés után ne csupán önmagát és családtagjait ellenőrizze, hanem a házi kedvenc bundáját is.

Ha a védekezés ellenére megcsíp egy kullancs, keskeny végű csipesz segítségével óvatosan emeljük ki a bőrből. Ha a kullancs túlságosan be van ágyazódva, vagy nem boldogulnánk, a sürgősségen segítenek. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.