Itt a vírus, hol a vírus

A légúti fertőzések növekedése miatt hétfőtől a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórházban meghatározatlan ideig felfüggesztették a beteglátogatást az újszülött osztályon és a gyerekgyógyászaton. „Még nem lehet járványról beszélni” – állítják a megyei közegészségügyi igazgatóság járványmegelőző osztályának szakemberei.

A közegészségügy statisztikai adatai szerint megyénkben emelkedett ugyan a betegek száma, de még nem lehet járványt kiáltani. Két hét alatt Háromszéken a felső légúti fertőzéseknél 27%-os, alsó légúti fertőzéseknél 37%-os növekedést jegyeztek, ugyanakkor még nincs kimutatott grippés eset. A vakáció előtti, illetve utáni adatokat elemezve az is kiderült, hogy gyermekközösségekben 43%-kal ugrott meg a fertőzöttek száma.
Sok beteg nem kér orvosi segítséget, így a statisztikák csak részben tükrözik a valós helyzetet: a „terepviszonyokról” dr. Antal Álmost, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház orvosigazgatóját kérdeztük.
– Fenntartjuk, hogy járvány van! Nincs időnk megvárni a papírformaságokat, így elővigyázatosságból már léptünk. Elgondolkodtató, hogy a szomszédos Magyarországon 16 ezer eset után járványt hirdettek, nálunk pedig az országos szintű 88 ezer eset, illetve január 10-ig megerősített 230 grippe-fertőzés (ebből 6 beoltatlan személy halála) után sincs járvány. Ha továbbra is nő a fertőzöttek száma, akkor a jövő héten más osztályokon is lezárhatjuk a látogatást – összegzett.
Hangsúlyozta, hogy sajnos az illetékesek semmilyen nevelési tevékenységet nem folytatnak ezen a téren, továbbá a lakosság elenyésző része van beoltva, és aggasztó, hogy az egészségügyi személyzet egy része – aki ingyen kapná – sem adatja be a járvány megelőzésében kulcsfontosságú védőoltásokat. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.