Felhívás!

Isznak és szipóznak

Isznak és szipóznak Kovászna megye

Sportolás helyett cigarettázó saroknak, alkoholfogyasztó helynek használják a fiatalok a kézdivásárhelyi sportcsarnok környékét. A szemetelés mellett súlyosabb gondot jelent, hogy az épületet is rongálják az erőtúltengésben szenvedők, a csarnok munkatársai pedig már fenyegetést is kaptak.

Behorpasztott és összerugdalt alumíniumburkolat, összefirkált falak, szotyi- és cigarettacsikk-halmok, széttört burkolócsempék és lefeszített burkolólemezek. Ez a látvány fogadja azt, aki alaposabban megtekinti a kézdivásárhelyi sportcsarnokot, amely újabban kiskorúak és fiatalok egy részének bandázóhelyévé vált. A suhancokat megfékezni sem lehet, és vélhetően a szülőknek sincs tudomásuk arról, hogy sportolás címszó alatt valójában mivel foglalkoznak csemetéik.

Kocsis Zoltán, a kézdivásárhelyi önkormányzat sportiroda-vezetője elmondta: semmi kifogása az ellen, hogy a fiatalok társalognak, barátkoznak a sportcsarnok környékén, ha az a normalitás keretei között történik. Azzal viszont már nem érthet egyet, hogy az épületet rongálják, és tekintélyes mennyiségű szemetet hagynak maguk után. Hiába tették ki az oldalsó bejárathoz a „felmenni tilos” táblát, az azt tartó vasláncot is elszakították, a bejárati ajtó mellett lefeszítették a kék színű burkolólemezt, és üres ropis meg csipszes zacskókat tömtek a résbe.

A sportcsarnok munkatársai folyamatosan takarítják a suhancok által hátrahagyott szemetet, próbálják fegyelmezni is őket, viszont kevés sikerrel, hiszen nem egy alkalommal meg is fenyegették a csarnok munkatársait. A helyi rendőrök ugyan kiszálltak, viszont kevés hatása volt az akciójuknak. Kocsis szerint a szép szó már nem használ, büntetni kellene a garázdálkodókat, vagy a szüleiket berendelni a rendőrségre. A hivatásos rendőrségnek kellene fellépnie, és figyelmeztetésben részesítenie a rongálókat; ha az nem vezet eredményre, akkor pénzbírságot kell kiosztani – vélekedik Kocsis Zoltán, aki reméli, hogy a jelenségre a karhatalmiak is felfigyelnek.

A probléma súlyosságát jelzi, hogy a helyen nemcsak italos dobozokat találtak, hanem – az otthagyott szemét között – ragasztóanyag-maradványt (prenadezt) tartalmazó nejlonzacskót is, így a bandázók egy része vélhetően szipózik, vagyis bódulatot keltő anyaghoz nyúl – ezt közönségesen kábítószerezésnek lehet nevezni. A sportcsarnok munkatársai azt tervezik, a városháza segítségével bekamerázzák a helyet, mert az a tapasztalat, hogy ahol kamera van, ott nem történik rongálás, így például a műjégpálya környékén nem tapasztalható ez a jelenség. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2020. október 8., 23:42
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Nem kellene 18 hónap. Mezei munka sem, több kárt okoznának, mint hasznot. Elég lenne egy három hónapos, max. féléves hegyivadász alapkiképzés. Hetente menetgyakorlat, sziklamászással megfűszerezve, néhány téli – többnapos – túlélési gyakorlat 1500-1800 méter tgsz. feletti magasságban, éjszakai éleslövészet – 20 fokban és hasonló kellemes szórakozások.

 • User
  Dátum: 2020. október 8., 10:19
  ÉRTÉKELÉS: 25

  Tisztelt Uraim intézkedni kell és nem síránkozni. A megoldás nagyon egyszerű, be kell kamerázni mindent, mindjárt megkerülnek a tettesek és ez érvényes a város több olyan pontjára is, ahol gyakoriak a rongálások. Amikor itt-ott ideiglenesen feltesznek egy-egy kamerát és kiszabnak egy pár büntetést a delikvenseknek vagy azok szüleinek mindjárt változik a helyzet.

  • User
   Dátum: 2020. október 8., 11:19
   ÉRTÉKELÉS: 20

   Amikor még a kocsikarcolásoktól volt tele a hirmondó,akkor megírtam ,hogy kamerák kellenek.Valaki azt irta,hogy a seg***be is rakassak kamerát. Na tessék,most kétszer annyit költenek. Renoválásra,és kamera rendszerre. És nem csak az épületet kellene kamerázzák,hanem a játszóteret és a parkolót is. A répák sem kerülnek kevés pénzbe újra rakni,amiket a 1000Euros fostalicskákkal néha ki üttetnek a spárga szedő kölykek,meg apuci által finanszirozott újsoförök. Lenne megoldást találni és véghez vinni,csak ész kellene és Croitorut 24 órás müszakba állitani a nyuggerség előtt álló sorkatonáival együtt. Mert ezeket megfékezni nem a forgalmi rendőr dolga

 • User
  Dátum: 2020. október 8., 14:36
  ÉRTÉKELÉS: 22

  A helyirendőrseg egy vicc , abba bele kotnek ha az ember kutYat setaltat , es nincs szajkosara. Viszont egy ilyen esetbe nincs gatyajuk kiszallni a helyszinre. A varos potyara fizeti oket , jobb lenne egyebre kolteni a nagy fizetesuket….

 • User
  Dátum: 2020. október 8., 16:59
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Kedves uraim!! Be lehet kamerazni nyugottan de akkor minek a helyi rendorseg, ha annyira se kepesek hogy par fiatalt fulon csipjenek akkor -MENJENEK HAZA- STATI ACASA- igy a fzubol meg lehet oldani a kamerazast es le van tudva a dolog- a kamerak pedig online kapcsolatban legyenek a belugyminiszteriumi rendorseggel !!! Egyebkent nem csak szipoznak a gyerekek hanem egyebet is -azt honnat szerzik be- erdemes lenne utanna nezni a rendorsegnek !!!

 • User
  Dátum: 2020. október 8., 19:06
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Kezdi nem SMART varos nem ZOLD varos ,hanem lassan de biztosan a GETTO iranyaba halad.Ebben a varosba nem kerult elo meg egy PARASZT aki tizessevel tori kette az utmenti csemeteket,aki {K} folgyujtjak a kukakat aki kihordja a sart az uttestre ,aki eppen folszantja a friss aszfaltot ,es a sort lehetne folytatni.De aki a torvenyt betartassa az egyebbel van elfoglalva.Unios Palyazatbol MINDEN utcat bekell kamerazni,de ezt minel hamarabb!!!

 • User
  Dátum: 2020. október 8., 20:50
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Helyi rendőrség? Egy plusz költség a város számára, egy plusz adó a lakosság számára, teljesítményük nemsok vagyis nulla. Egy rakás inkompetens munkakerulő. Ezek az emberek csak parancsra tudnak dolgozni, önálló lépések meghozatala ismeretlen fogalom.

 • User
  Dátum: 2020. október 8., 21:32
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Csak igy tovább elbambult adófizetők! A mi pénzünkön kipingált parkolóhelyekért texelünk a parkolódijjért,pénzelünk egy teljesen felesleges,kicsapott rendőrökből,avanzsált bakterekből,képesités nélküli parkolóőrt és amatőr fényképészt.És fizetjük feleim ezeknek az egyenruhát, szolgálati verdát,cuki fizut,kajakiegészitést,a délelőtti téblábolást.
  Csak azért,hogy legyen aki megbüntessen ! Tényleg ennyire hülyék vagyunk?!!!

 • User
  Dátum: 2020. október 8., 22:11
  ÉRTÉKELÉS: 3

  esténként egy rendőr auro kellene ott el menjen en többször jártam arra minden este isznak es ki tudja mot csinalnak ott a fiatalok de ha nem jar senki arra azt csinalnak amit akarnak

 • User
  Dátum: 2020. október 9., 8:54
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Ez elsősorban a nevelés dolga, ami hiányzik a mi fiataljainkból. Csak szemetelnek, ocsmányul beszélnek, zavarják a csendet és persze, utána panaszkodnak, hogy milyen a város (tisztelet a kivételnek, mert szerencse az is akad). Nemcsak a sporcsarnoknál van ilyen probléma, ha benézünk a tömbházak mögé, ott is megtaláljuk ezeket a szemetelő alakokat, akik még alkoholt is fogyasztanak, pedig 14 évesek, ha vannak. És rettenetesen pofátlanok. Megszólítottam őket már egy párszor, hogy más szedi a szemetet fel utánuk, de még ők pofáztak. Következőkor nem leszek ilyen elnéző. Szüleik nincsenek ezeknek?

 • User
  Dátum: 2020. október 12., 14:36
  ÉRTÉKELÉS: 11

  A kezdii rendőrség egy nagy szar,csomó ingyen élő. Ha biciklivel megyek s nincs mellényem (de van lámpám elől-hátul akkor megállítanak de ha valaki éjnek évadján rongál vagy be állva felszöktet a szökőkutra (jobb esetben s nem pedog meg öl valakit) azt szabad…jó lenne utána nézni ennek az intézmények és a tevékenységének végre ennyi elnézés után