Felhívás!

„Istennel lássunk”

„Istennel lássunk” Kovászna megye

Államalapító Szent István alakját idézték meg Szolnokon is, Sepsiszentgyörgyön is, mielőtt megszentelték volna az idei esztendő kenyerét. A Szolnoki Művésztelepen Diószegi László sütötte idén is a Kárpát-medence kenyerét, ami nem ért ugyan haza, de a Diószegi pékség sepsiszentgyörgyi székhelyén kilenc kenyeret sütöttek, amit a Szent József-plébánia kertjében szenteltek meg.

 

A Szent József-plébániatemplomban tartott szentmisén nt. Hajdú János szentszéki tanácsos azt mondta: Szent István emberként, apaként, királyként és szentként is példaképnek számít, hisz minden minőségében Isten akaratának érvényesítője volt.

Kovács Károly segédlelkész arról beszélt, hogy Szent István keresztény hitre térése alapkőnek tekinthető a vallásos magyar nép történelmében. Ő volt, aki arra kérte országa népét, hogy „Istennel lásson”.
– Ma is ez a legfontosabb feladatunk, hogy Istennel lássunk, és megvalósítsuk a krisztusi értékek szerinti 21. századi új honfoglalást, hisz Isten akarata szerint való az, hogy mi, ebben az országban magyarként éljünk – mondta szentbeszédében Kovács Károly.

A templomkertben folytatódó ünnepségen felidézték: István király trónörökös nélkül maradt országát Szűz Máriának ajánlotta fel, és mikor előtte hódolunk, az eszme előtt hódolunk, mert – mint Tuzson Balázs papnövendék fogalmazott – „bebizonyította, hogy a szeretet erősebb, mint a halál, és keményebb, mint a pokol”.

Benkő Erika képviselő ünnepi beszédében kifejtette: ezer évvel ezelőtt, Szent István vezetésével, a magyar nép az integrációt és ezzel a megmaradást választotta, részese volt és részese ma is az európai civilizáció építésének, melyet feladatunk megőrizni.

– A román politikusok példát vehetnének Szent Istvántól, aki ezer évvel ezelőtt olyan törvényeket alkotott a soknyelvű Magyar Királyságban, amely minden nemzet szabad fejlődését biztosította – mondta a képviselő.

Ezt követően megkoszorúzták Szent István szobrát, megszentelték, megszegték és szétosztották az egybegyűltek között a kenyeret.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.