Felhívás!

Ismét panaszkodnak a románok

Ismét panaszkodnak a románok Kovászna megye

Kifogásolja a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Polgári Fóruma (FCRCHM), hogy Kovászna Megye Tanácsának elnöke részt vett „a románellenes cselekedeteiről ismert” Kratochvil Károly szobránál tartott megemlékezésen. A FCRCHM petíciót intézett ez ügyben az elnökhöz.

A dokumentum szerint, a Székely Hadosztály parancsnokának, a magyar revizionista mozgalom „kiemelkedő alakjának” dicsőítése a román állam helyi hatóságainak képviselői, kiemelten Tamás Sándor megyei tanácselnök által, amelyet a petíció aláírói „a román közösség megsértéseként” értelmeznek, „ellentmond a hazai törvényeknek, a nemzetközi jogszabályoknak, és leginkább az európai együttélésnek”.

Kifogásolják azt is, hogy az emlékmű mellett „két állampolgár” magyar katonai egyenruhában, „bajonettel és pisztolytáskával” állt díszőrséget. Az aláírók nem kívánják kommentálni, hogy „mennyire volt valósághű” ez az viselet, de „korabelinek szánt” egyenruhát külön sértőnek érzik.

A beadvány elismeri ugyan, hogy Kratochvil Károlyt nem nyilvánították háborús bűnösnek, de emlékeztet: 1918–1919-ben „ismertek voltak románellenes megnyilvánulásai”.

„A fenti okok miatt a FCRCHM úgy véli, hogy a magyar revizionizmus vezéralakjának számító Kratochvil Károly köztéri szobra és ennek nyilvános dicsőítése ellenségeskedést kelt Kovászna megye különböző etnikumai között. Bízunk abban, hogy ön állást foglal az ellen, hogy hasonló események megismétlődjenek” zárul a Ioan Marian Ştiopu elnök által aláírt petíció.

Tamás Sándor megkeresésünkre elmondta: „egyáltalán nem véletlenül került a szoboravatásra”, hanem oda akart menni, s ez önmagában egy állásfoglalás.

– Nagy tisztelője vagyok Kratochvil Károlynak, amit katonaként, hazafiként képviselt, és mindannak, amit a magyar népért tett. Azt is megértem, hogy vannak érzékenységek a román fél részéről, de gondoljanak bele: mi sem örvendünk egyetlen Iuliu Maniu utcának vagy szobornak sem Erdélyben – szögezte le a megyetanácselnök, aki hozzátette: Kratochvil katona volt, aki az ő idejében meggyőződésből harcolt egy célért, ezt most mai szemmel „átértelmezni” nem bölcs dolog.
Kratochvil Károlyra, a 20. századi magyar hadtörténelem kiemelkedő alakjára és a Székely Hadosztályra január 17-én emlékeztek Háromszéken. Délelőtt Kézdivásárhelyen megkoszorúzták Kratochvil Károly bronz mellszobrát, melyet Blaskó János budapesti szobrászművész készített. Délután Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeumban teltházas kiállításmegnyitót és konferenciát tartottak, amely alkalommal bemutatták a Gottfried Barna – Nagy Szabolcs szerzőpáros A Székely Hadosztály története című munka második, bővített kiadását.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. február 20., 17:47
  ÉRTÉKELÉS: 4

  amikor ábrahám jankónak emeltek szobrot M-vásárhelyen nem érzékenykedtek? a 48-as forradalom idején tőbb tizezer magyart öldököltek le ártatlan terhes asszonyok hasát vágták fel: vagy Antonescuról(háborus bűnösről)utcát neveztek el.

 • User
  Dátum: 2019. február 20., 20:19
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Ezek mindenből nagy dolgot csinálnak de hát nem is csoda hiszen tudják kell védeni a lopott területet.
  Mindig bünbakkot keresnek, nem csodálkozok mert kormos az orruk.

 • User
  Dátum: 2019. február 20., 21:15
  ÉRTÉKELÉS: 0

  A tanacskoztarsasag volt az egyetlen ami terultekert harcolt es szerzett vissza (fel szlovakia) utana Horthit + jobboldalt tettek kormanyra a romanok 1920 ban.

  A romanokkal vegul megegyezett a hires Kratochwil Karoly is nehogy kommunista legyen belole. Ok internaltak es nekuk tette le a fegyvert.
  Ki is arulta el a szekely hadosztalyt?

 • User
  Dátum: 2019. február 21., 12:19
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Tudtommal volt egy olyan variáció is ,hogy Románia és Magyarország egyesüljön egy királyságba,a szamárfülű/a románok nevezték el Urecheatunak !/ Ferdinánd vezetésével,az Osztrák-Magyar Monarchia mintájára,de a franciák rájöttek,hogy befolyásuk csökkenni fog Románia felett,aztán jött a Horthy variáció.