Felhívás!

Ismét hallatják hangjukat a környezetvédők

Ismét hallatják hangjukat a környezetvédők Kovászna megye

Kedden a világhálón tette közzé a megyeszékhely polgármesterének, Antal Árpádnak és a Vadon Egyesület igazgatójának, Demeter Jánosnak címzett nyílt levelét hat sepsiszentgyörgyi természetbarát, hogy felhívja a figyelmet arra, a Honvéd-kút közelségébe tervezett vadaspark természetkárosító, és átlép 1200 lakos petícióban is kifejezett akaratán.

 

A vadaspark létesítése felől szeptember végén határozott a városi tanács, ennek létrehozását és működtetését a Vadon Egyesületre bízná. Mint Demeter János akkor a tanács előtt elmondta, egy környezeti hatástanulmány is elkészül a kivitelezés előtt, ennek ajánlásait figyelembe veszik majd.

A Nádas-patak völgyébe tervezett létesítmény ellen tiltakozók által megfogalmazott levél felhívja a figyelmet arra, hogy a vadaspark területe részben átfedést mutat azzal a területtel, amelyre 2019-ben családi kalandparkot tervezett a város, de a lakossági tiltakozás, azaz 1200 helyi lakos által aláírt petíció és feltételezhetően szakmai ellenérvek hatására akkor elállt tervétől. Ugyanis a kinézett fás legelő, melyen számos öreg tölgy van, egy kiemelt ökológiai értékű terület, és Európa-szerte ritkaságnak számít, továbbá a védett növényként ismert boldogasszony papucsa és kontinensünkön már kevés területen jelen levő bánáti sáfrány élőhelye. Ezeket veszélyeztetné – most kissé odébb – a vadak kifutójában az intenzív területhasználat és a környéken megnövekvő turistaforgalom.

„A fentiek nyomán megállapíthatjuk, hogy a természetnevelési és oktatási címszavak mögé rejtett helyi fejlesztési terv morálisan is árt a közösségnek. A városvezetés által legalizált pusztítás azt tanítja a fiataloknak, hogy a kiemelt védelemre érdemes élőhelyek gazdasági és más érdekek mentén könnyűszerrel feláldozhatóak, csupán szabadidős, oktatási-nevelési célú helyi fejlesztési terv köntösébe kell bújtatni” – fogalmaznak a nyílt levél szerzői, akik egyébként azt is leírják, nem az oktatási célok ellen tiltakozik, csupán más helyszínt kellene keresni a vadasparknak, a lakosságot is meghallgatva. Ugyanakkor két további érvet is felsorakoztat a projekt ellenében: a kiszemelt terület a város terepbiciklizői számára kialakított (piros) bicikliút és a sárga ponttal jelzett turistaösvény útvonalába ékelődik, valamint a városlakók által közkedvelt piknikező helyek felszámolásával is járna.

Kedden megtartott sajtótájékoztatóján az újságírók kérdésére a polgármester így reagált az akkor még általa nem is olvasott tiltakozásra, illetve annak hírére:

– Én kijelenthetem, hogy a városnak „zöld” vezetése van, mi zöldek vagyunk, egyre zöldebb várost akarunk, és nem óhajtjuk feláldozni a természetet. Nem áldoztunk fel zöldövezetet parkolóknak – pedig nagy nyomást gyakorolnak ránk e tekintetben –, nem akarunk egzotikus állatokat sem fogságban tartani, hanem fogságban tartott, „saját” állatainkat akarjuk megismertetni biztonságos körülmények között a gyermekekkel. De a most tiltakozók nem azokkal hadakoznak, akik nyomást gyakorolnak ránk… – fogalmazott.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. október 27., 16:35
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Annyi a ki dobni valo penzetek, hogy sokat gondolkodtok rajta hova tudnatok elkolteni es Demeter Janos hulyesegeire akarjatok kolteni! Milyen zold varos polgarmester ur? Nem lehet gyalog jarni csak a kozpontban de vannak utcak meg a varos szele fele is, egyszer tegyek rendbe a varost es azutan gondolkodjanak az egyesuleteken keresztul elkoltott penzekrol!

 • User
  Dátum: 2021. október 28., 8:57
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Penzmosasnak nagyszeru megalmodott otlet a varosvezetok javara!!! Egyes varosvazetok csak ilyen modon tudjak ” eltetni ” jelenletuket a lakossag elott.