Hirdetés
Hirdetés

Írjunk a minisztériumnak

Írjunk a minisztériumnak Kovászna megye

Miután az elmúlt napokban Mikóújfaluban vendégfogadókba és házakba tört be a medve, hétfőről keddre virradóra Málnásfürdőn tett látogatást. Tenni lehetne ez ügyben minden magánszemélynek, nem kell várni a vadászok vagy az önkormányzat intézkedésére – hívja fel a figyelmet a közösségi hálón Benedek Barna, a Pro Silva Vadászegyesület elnöke, akinek kertjét-udvarát csak azért nem látogatta meg a medve hétfő éjjel, mert az villanypásztorral volt bekerítve.

Az Arthur medve körüli felhajtás nem segített előrevinni a medvekérdés rendezésének ügyét, azaz a kilövési kvóta (beavatkozási terv) megállapítása, az állomány szükséges ritkítása felé hajlítani az illetékes környezetvédelmi minisztériumot – erre egyébként törvény is kötelezi, de jelenleg ennek a kötelezettségének még nem tett eleget. A vadászokat övező közhangulat addig sem volt jó, most csak nőtt az ellenszenv velük szemben, ezért a vadászegyesületek már nem is kérik a faluba beszokott medve kilövését, Benedek Barna szerint azonban az érintett lakosok, a faluközösség bármelyik tagja kérheti a minisztériumtól ezt – vagy az állat áthelyezését, ha az megnyugtatóbb lenne számára. Igaz, megnyugtatóbb ugyan lehet, de eredményes aligha, a nagyvad 99%-os biztonsággal visszatérne, hacsak nem vinnék el több száz kilométerre, ahhoz viszont az őt befogadó vadászterület kezelőjének és önkormányzatnak a jóváhagyása is kell. Egy, az ember közelségéhez, kukázáshoz, házak közötti portyázáshoz szokott medvét pedig esélytelen átnevelni, az a célhelyen is problémákat okoz majd.

Hirdetés
Hirdetés

– A mi vadászterületünkön négy faluba (Málnásfürdő, Sepsibükszád, Mikóújfalu, Kálnok) bejáró kilenc medvéről tudunk, amelyek ügyében el kellene járni, de ne várják el tőlünk, hogy mi legyünk ezen ügyek zászlóvivői, civil egyesület vagyunk, és a kilövés-elszállítás költségei, procedurális formaságai nekünk csak plusz terhet jelentenek – mondta Benedek Barna lapunk érdeklődésére. – Igaz, hogy eddig kényszer hatására és teljesen logikátlan módon ez volt a gyakorlat, de Arthur példája is mutatja, hogy a legjobb, ha mindenki a saját hatáskörében jár el, így nem előlegezik meg a csalás szándékát velünk szemben. Akinek baja van, kérvényezze, annál is inkább, hogy települések belterületén nem vagyunk illetékesek eljárni. Aztán, ha igénylik, bekapcsolódhatunk a folyamat kivitelezésébe, persze, ha van felszereltségünk hozzá.

Az elszállítás költséges, abban partnerek tudunk lenni, ha – a minisztériumtól kapott igenlő válasz után – szerződést köt velünk egy önkormányzat, és megfizeti a költségeket: a speciális altató használatára feljogosított állatorvos megfogadását, a csapdát őrző emberek fizetését, a szállítást – magyarázta a Pro Silva elnöke, megkeseredve a szakszerű vadgazdálkodás elveinek ellentmondó hazai gyakorlattól, a vadászegyesületeket bevételi forrásaiktól megfosztó, de költséges kötelezettségekkel sújtó szokásrendtől, a hivatali bürokráciától és a vadászokat körülvevő ellenséges légkörtől.

Így tehát a kárt szenvedett emberek, éppen mint az önkormányzatok vagy más jogi személyek, a 2004/203-as minisztériumi rendelet 2-es függelékében megadott típuskérvény kitöltésével maguk is kérhetik az eljárást a gazdaságokban, házakban, magánterületen garázdálkodó, emberéletet veszélyeztető medvék esetében. Ha netalán ezt tömegesen tennék meg, növelnék a siker esélyét. A postai levélcím: Ministerul Apelor Pădurilor și Mediului, Bvd. Libertăţii nr. 12, Sector 5, Bucureşti. Web: http://www.mmediu.ro. E-mail: registratura@mmediu.ro. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. május 26., 10:20
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Ahhoz elobb meg kell tanulni romanul . Olyan emberektol akik meg a sajat anyanyelvukon sem tudnak irni, beszelni es fogalmazni helyesen, ez egy kisse nehez vallalkozas lesz . Na irjunk : ” Draga Ministerule, ape si padurile ! Ursule vine fiecare seare la curte la mine . Manincat un oaie si vrut sa futut la nevasta mea , eu nu mai stie ce sa faca ! Trimiteti un vanatorule urgent !”

  • User
   Dátum: 2021. május 26., 16:59
   ÉRTÉKELÉS: 10

   Na és ha nem tud románul, maradjon ezért a kárral??! Mindenkinek joga van a tulajdonának a védelméhez, függetlenül attól, hogy tud vagy nem tud románul. Inkább ajánlotta volna fel a segítségét a nyomtatványok kitöltéséhez, mint hogy itt olcsó ironizálásba kezd.

  • User
   Dátum: 2021. május 26., 16:01
   ÉRTÉKELÉS: -1

   De nagyra van a román tudásával, vannak akik 6-7 idegennyelvet beszélnek, mégsem nézik le azt, aki nem tud ,,románul”. Ugyan már mióta lett a román a műveltség ismérve?

 • User
  Dátum: 2021. május 26., 14:13
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Ne röhögtessük magunkat, ha valaki nem tud románul kérjen meg olyant aki tud. Minden faluban vannak tanult emberek akik tudnak segiteni egy ilyen levelet megfogalmazni. Az előttem kommentelő úrnak, gondolom férfi, inkább segiteni kellene, mnt ilyen módon sértegetni azokat akik nem beszélik ezt a nyelvet. Ha majd ők is beszélik ennyire legalább a miénket akkor másként fogalmazunk. HAJRÁ MAGYAROK…….

 • User
  Dátum: 2021. május 26., 19:48
  ÉRTÉKELÉS: 1

  En szoktam segiteni azoknak akik nem tudnak romanul. Peldaul az allatvedoknek ! Mert en olyanoknak akik reszt vettek Romania erdoinek a kiirtasaba es most reszt akarnak venni Romania vadvilaganak a kiirtasaban (mert nem csak a medvekrol van itt szo ), hat en ilyeneknek biztosan nem fogok segiteni. Szegyen es gyalazat ,hogy a sajat orszagunkat, a sajat szulofoldunket igy tonkretettuk, azert ,hogy nehany semmirekello gazember meggazdagodjon ebbol ! Egyebkent az elso hozzaszolasom, viccnek, pamfletnek volt szanva !