Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ír természetfilm népszerűsíti a háromszéki búbosbankákat, medvéket

Ír természetfilm népszerűsíti a háromszéki búbosbankákat, medvéket Kovászna megye

Háromszéki természetfotósok is közreműködtek egy ír természetfilmrendező legújabb filmjében: A Wild Transylvania című alkotás, amelyet a brassói Lynx természetfilm-fesztiválon is bemutattak a hétvégén, óda a hazai gazdag állatvilághoz, biodiverzitáshoz.

Hirdetés
Hirdetés

John Murray ír természetfilmesnek hosszú idő kellett, míg tetté érlelődött benne a gondolat, hogy Románia – főképp Erdély – állatvilága filmen is jól megmutatható. Ugyanis – mint azt Péter Levente, a zabolai Mikes-birtok erdőkerülője elmesélte – Murray felesége tíz éve járt Erdélyben és már akkor megemlítette férjének, hogy érdemes lenne ide eljönnie.

Nos, erre a Covid-járvány után került sor, amikor is Zabolán Péter Levente kalauzolásával és közreműködésével megfigyelhette a medvéket, még az olyan nagyon kevesek által látható pillanatokat is, amikor két hím összeverekedik a nőstényért, vagy az anyamedve gondoskodik bocsairól.

De nemcsak a medvéivel szerepel Háromszék John Murray filmjében, hanem a zabolai és a Sepsiszentgyörgy közeli, ún. 5-ös kilométernél levő tónál fészkelő búbosbankák, az ott élő hódok is, ezeket a „szereplők” jó ismerőseik, a Transnatura fotóklub tagjai, Csákány László és Barabás Imola mutatták be a rendezőnek.

Murray (balról) és a háromszéki fotósok, akik közreműködtek a Vad Románia című film elkészítésében: Péter Levente, Barabás Imola, Csákány László. Fotó: Csákány László/Facebook

Az ír filmesnek más, főleg brassói természetfotósok által a környékbeli hegyekben (Királykő, Bucsecs) volt alkalma megfigyelni a farkasokat, hiúzokat is, de denevéreket filmezett.

A Lynx természetfotó- és természetfilm-fesztiválon Murray premierben mutatta be szóban forgó alkotását. Az állandóan természetközelben élő fotós (Csákány László) úgy bevallása szerint úgy csodálkozott rá a filmbéli gyönyörű természetre és a megragadott pillanatokra, hogy ehhez hasonló szépséget még nem is látott. Péter Levente pedig, akinek egy jól sikerült fotóját, mellyel a Milvus Csoport pályázatán nyert, épp a Lynx-fesztiválon díjazták, szintén szóvátette: kár, hogy mások jobban értékelik a mi környezetünk gazdagságát, mint mi, akik éppen itt élünk”.

A Wild Transylvania című filmet következő hónapokban még sok külföldi természetfilm-fesztivál programjában mutatják be.

Címlapfotó: Lynx Festival/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások