Felhívás!

Ingyen használhatják a vizet

Ingyen használhatják a vizet Kovászna megye

Használják a gazdák a kormány által ingyenessé tett vizet, de a kedvezményekkel nem sokat lehet spórolni – mondja Sándor László. A Kovászna Megyei Vízügy Igazgatóság főmérnöke szerint az érdekeltek „aligha ugranak neki” a kútásásnak.

„Nem rossz” kezdeményezés, hogy a gazdáknak nem kell fizetniük a fúrt kutakból kiszivattyúzott, öntözésre használt vízért – nyilatkozta Sándor László főmérnök. – Valójában maga a víz ára annyira alacsony volt, hogy az engedélyezett fúrt kutakból kihúzott víz után egy idényben egyszer, az öntözési időszak végén szoktunk számlázni.

A szakember nem számít arra, hogy a vízgazdálkodási engedélyek eltörlésének okán „hirtelen mindenki kutat akarna fúratni”.

– A kútfúrás nem olcsó játék. Az ehhez szükséges hidrogeológiai tanulmány, valamint építkezési terv, amelyeket akkreditált szakcégek végeznek, sokkal többe kerül, mint az általunk kibocsátott engedély, s akkor a konkrét fúrás költségeiről még nem beszéltünk. Nem gondolom, hogy a gazdákat eddig a vízgazdálkodási engedély mértéke tartotta volna vissza attól, hogy kutat fúrassanak – vélekedik Sándor László.

Kovászna megyében 35-40 engedélyezett fúrt kút vizét használják öntözésre, elsősorban Felsőháromszéken. A kormány a múlt hónapban tette ingyenessé az öntözésre szánt felszín alatti vizet, és törölte el a kútfúrás illetékeit.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.