Felhívás!

Illatos márciuskát is kapni

Illatos márciuskát is kapni Kovászna megye

A napokban kezdték kínálni a virágárusok a tavasz hírnökeit: hóvirágot, ibolyát és a márciuskát is, így éltetve ez utóbbi tavaszköszöntő hagyományt a városban. A kis ékszerek nagy változáson mentek át az elmúlt években.

A márciuska ajándékozása balkáni hagyomány, a nőket, lányokat március elsején ezzel ajándékozzák meg a férfiak, ami az élet újjáéledését szimbolizálja – mondta Victor Mareş, az egyik román múzeum munkatársa, aki évről évre meglepi kolléganőit ezzel a kis tavaszi figyelmességgel. Ugyanakkor, a kis ékszer változásokon ment át az elmúlt évek során: míg ötven évvel ezelőtt a tavaszi virá-gok, lópatkó és más szerencsehozó szimbólumok ékesítették, ma már teljesen más formákat lehet kapni. Mindössze a piros-fehér zsineg maradt meg, amit a különböző kitűzőkre kapcsolnak.

A virágárusok már napok óta kínálják a márciuskákat, az árak a tavalyiakhoz hasonlóak, és igen kelendőek: 2 és 15 lej között váltakoznak, de a város több pontján kézzel készített képeslap-márciuskát is vásárolhatnak a férfiak. A virágárusok standjain többféle dísz kapható, a leggyakoribb a hóvirág, katicabogár vagy pillangó, de nagyobb méretű kitűzőket is látni. Külön készültek a kézművesek a gyerekeknek, ugyanis Hello kittys vagy spongyabobos márciuskát is árusítanak.

Az ékszerüzletek kínálatában is megjelent a márciuska, arany és ezüst ékszerként. Ezek ára azonban jóval borsosabb. Ami érdekesség, hogy illatos márciuskákat is kapni: ezek virág alakúak, némelyek szappanrózsából készülnek, és méretűk alapján inkább asztali dísznek tűnnek, nem kitűzőnek. Ezek ára 15 lejnél kezdődik. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.