Felhívás!

Igényelhető a HPV elleni vakcina

Ingyenesen igényelhető a méhnyakrák elleni védőoltás Kovászna megyében is a lányok számára. Most a korosztályt kiterjesztették a 14–18 év közöttiekre is. Az oltás hatására az immunrendszer képes lesz arra, hogy a valódi vírus megjelenése esetén gyorsabban termeljen ellenanyagot ellene, ezáltal a szervezet kivédi a fertőzést.

Az ingyenes oltási kampány 2020 januárjától indult, a háziorvosi rendelőkben ingyenesen oltották, illetve oltják be azokat a 11 és 14 év közötti lányokat, akik részére 2017-ben és 2020 folyamán kérelmezték ezt, akkor is, ha időközben meghaladták a 14 éves kort – tájékoztatott Igyártó Gabriella, a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság munkatársa.

A gyerekek beoltását a szülőknek kell kérelmezniük a háziorvosnál. A kérelmeket a nyilvántartásba vétel időpontja szerint időrendi sorrendben összesítik, és havonta küldik az igénylést a Közegészségügyi Igazgatósághoz. Fontos hangsúlyozni, hogy a feliratkozás sorrendjében történik a beoltás. Ugyanakkor, az Egészségügyi Minisztérium 1755. számú rendelete alapján idén szeptembertől a 14 és 18 év közötti lányokra is kiterjesztették a HPV (Humán papillómavírus) elleni ingyenes oltást biztosító programot.
A közegészségügy összesített adatai szerint, 2021-ben 52 lány számára érkezett igénylés szeptember elsejéig. Tavaly összesen 178 igénylést kaptak.

Eddig január óta 117 lány kapta meg a teljes oltást, 25-en pedig az elsőt. Jelenleg az intézmény 381 dózis Gardasil oltóanyaggal rendelkezik. Az önkéntesen és térítésmentesen igényelhető vakcina a méhnyakrák kialakulásának a veszélyét jelentősen csökkenti azzal, hogy kivédi a fertőzést. Az általa biztosított védettség tovább növekszik azáltal, hogy az egyéb HPV-típusok okozta rosszindulatú daganatok ellen is képes védelmet nyújtani az úgynevezett keresztimmunitásnak köszönhetően. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.