Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Igazságot Lehelnek! – szolidaritási gyűlésre várják a sepsiszentgyörgyieket

Igazságot Lehelnek! – szolidaritási gyűlésre várják a sepsiszentgyörgyieket Kovászna megye

Szolidaritási gyűlést szerveznek az Igazságot Lehelnek című petíció kezdeményezői szombat délután Sepsiszentgyörgy főterén. A megemlékezés alkalmával gyertyát gyújtanak a 28 éves korában elhunyt Lorenzovici Lehel emlékére, ugyanakkor újabb aláírásokat gyűjtenek ahhoz a petícióhoz, amelyben a lehető legszigorúbb ítélet kiszabását kérik a 2021 decemberében részegen halálos balesetet okozó rendőrre.

Hirdetés
Hirdetés

Az Igazságot Lehelnek nevű Facebook-csoportban közzétett felhívás szerint a megmozdulásra október 28-án, szombaton 16 órától kerül sor Sepsiszentgyörgy központjában. Önkéntesek bevonásával segítenek azoknak, akik még nem írták alá a petíciót, illetve gyertyát gyújtanak Lehel emlékére.

A szervezők arra kérik a gyülekezésen részt venni szándékozókat, a Facebook-csoportban előre jelezzék szándékukat, hogy a hatóságoknál jelenteni tudják a résztvevők várható számát. A résztvevőket továbbá arra kérik, hogy vigyenek magukkal mécsest vagy egy szál fehér virágot.

Az október elején indított online petíciót eddig több mint 1600-an írták alá. Ebben a kezdeményezők arra kérik az ügyet felülvizsgáló brassói fellebbviteli bíróságot, hogy a kiszabható legszigorúbb büntetést alkalmazza a baleset okozójával szemben, ugyanis az elsőfokon kiszabott 3 év felfüggesztett börtönbüntetést indokolatlanul enyhének tartják az elkövetett cselekmények súlyosságához és a vádlott pozíciójához képest.

A kezdeményezők a petíciót az aláírásokkal együtt a brassói fellebbviteli bírósághoz kívánják benyújtani. Amennyiben nem lesz halasztás, az ítélethozatal novemberben várható.

A sepsiszentgyörgyi bíróság szeptember 12-én kihirdetett ítélete felháborodást váltott ki a közvéleményben. A vádlottat 3 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték gondatlanságból elkövetett emberölés és alkoholos befolyásoltság alatt történő járművezetés miatt. A rendőrnek emellett 100 nap közmunkát kell végeznie, és legalább öt évig nem vezethet autót.

A tragikus baleset éjszakáján a rendőr, aki jelenleg is a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányságon dolgozik, a 12-es országúton, Sepsiszentgyörgy irányából Csíkszereda felé vezette személygépkocsiját. Egy különösen veszélyes kanyarban a férfi áthajtott a szembejövő sávba, és frontálisan ütközött egy szabályosan közlekedő járművel, amelyet a 28 éves Lorenzovici Lehel vezetett. A fiatalember az ütközés következtében életét vesztette.

A Kovászna megyei rendőrség alkalmazottjának leheletéből a szonda 0,60 mg/l alkoholszintet mutatott ki. Később a toxikológiai jelentésből kiderült, hogy vérében az első mintavételnél 1,89 ezrelék, a másodiknál 1,55 ezrelék volt az alkoholszint.

Fotó: Román Rendőrség

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük