Hirdetés
Hirdetés

Idén nem tartják meg a próbavizsgákat

Idén nem tartják meg a próbavizsgákat Kovászna megye

Gyakorlótesztekkel helyettesítik a próbavizsgákat – jelentette be hétfőn késő este a Realitatea Plus televízió műsorában Monica Anisie tanügyminiszter (képünkön). Lenne egyszerűbb megoldás is, mint a diákok és a pedagógusok hülyítése – vélekedik Bejan András igazgató.

Hirdetés
Hirdetés

A tárcavezető szerint a nyolcadikos és tizenkettedikes tanulóknak szánt gyakorlóteszteket naponta mutatják be a román közszolgálati televízióban, pénteken pedig közzéteszik a javítási rácsokat is. A tanulók ezek segítségével akár maguk is képesek lesznek kiértékelni dolgozataikat, de Anisie szerint hasznos lenne, ha ezeket tanáraikkal is átbeszélnék. A tesztek megoldásával a gyerekek folytatják a felkészülést a vizsgára – mondta a tanügyminiszter.

A tárcavezető szerint a tanulók 60 százalékának van lehetősége, hogy online rendszerben vegyen részt az oktatásban. Kifejtette: amióta felfüggesztették a tanítást, nem vettek új leckéket, és nem is osztályozták a tanulókat, csak az ismeretek rögzítésére került sor. A miniszter azt javasolta a tanároknak, hogy az április 3-a és 21-e közötti vakáció idejére vegyenek ki szabadságot.

Bejan András, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Líceum igazgatója szerint egy újabb fejetlen döntéssel állnak szemben. „Javaslatom az lenne, hogy a nyolcadikosoknál az első félév zárójegyei legyenek a képességvizsga jegyei, míg az érettségizők esetében a vizsga eredményét adja a négy év átlaga az érintett tantárgyakból. Sajnos, ez egy ilyen év, a franciák ezt már meglépték. Nem látom, mikor lehet felkészíteni a diákokat: ha május közepén vissza is megyünk, egy hét múlva már ballagás. Nyolc hét esik ki, képtelenség lesz bepótolni” – magyarázta az igazgató, aki szerint a tanügyminisztérium sorozatosan hülyeségekkel szédíti a diákokat és a tanárokat, ideje lenne már egy döntést felvállalni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük