Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Idén nem lesz múzeumbővítés

Idén nem lesz múzeumbővítés Kovászna megye

Év eleji beszélgetésünket Demeter Jánossal, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatójával, illetve a Vadászati Múzeum igazgatójával azon tervek számbavételével kezdtük, amit tavaly januárban megvalósítandóként fogalmazott meg. Nem voltunk szigorúak, a járványhelyzet mindenkinek keresztbe tett, másrészt a sokszereplős tevékenységeknél mindig hosszas egyeztetésekkel kell számolni.

A múzeum bővítése, amely már tavaly is tervben volt, a szentgyörgyi városközpont-rendezés függvényében nyilván nem várható, hogy idén megtörténik. Pedig nagy szükség lenne rá, hiszen – ha csak kölcsönbe is – de Sárkány Árpád kapcsolatainak köszönhetően hatalmas trófearakományt vár a múzeum, amelyet egészében kiállítani nincs helye, így majd folyamatosan, egymást váltva mutatják be az egész világból származó gyűjtemény egy-egy darabját, mindig szolgálva újdonsággal az arra éhes látogatóknak. Már most izgalmas perceket ígér a vendégeknek több teljesen új, látványos vadászati szoftver, azaz számítógépes játék, de a Kárpát-kanyar teremben is nagyon népszerű újítás, hogy a látogatók meghallgathatják a kiállított állatok hangját is, farkasüvöltést, medveordítást vagy akár szarvasbőgést.

Hirdetés
Hirdetés

Mint azt Demeter János elmondta, nagy munka előtt áll: az első budapesti vadászati világkiállítás 50. évfordulóján megrendezendő világkiállításra kijuttatják Székelyföldet is, több más országgal közös pavilonban mutatják be a Kárpát-medencei magyar vadászattal kapcsolatos relikviákat, hagyatékot, nyilván többnyire fotón vagy másolatban. Izgalmas ezek felkutatása, de már tudni lehet, hogy szerepelni fog ezek között a székelyszentléleki templom falán levő falkép, amelyen Szent László éppen egy medvét döf le lándzsájával, vagy az Apafi Mihály fejedelem udvarháztartásának vezetője, Tófői Zsófia által összeállított szakácskönyv sok hal- és vadétellel, de a Kájoni kódex is. A világkiállításra a Székelyföldet is befogadó 190 négyzetméteres pavilon Szentgyörgyön fog elkészülni Damokos Csaba tervei alapján, és miután küldetését betöltötte, Benedekmezőre kerül, ahol alkalmanként erdei iskola fog működni benne.
– Tanulni kell a tapasztaltabbaktól, ezért tavaly építettük a kapcsolatokat magyarországi nemzeti parkokkal és az országos erdészeti egyesülettel, hiszen ők sok erdei iskolát működtetnek – mondta az igazgató. –Ugyanakkor kötöttünk egy együttműködési megállapodást a Sapientia Egyetemmel is, hogy az erdészeti szakos hallgatók vadgazdálkodással kapcsolatos óráit nálunk tarthassák meg.
A múzeumból nagyon hiányoznak a gyermekek, alig várják, hogy újrakezdhessék a gyermekprogramokat, és készülnek a Transnatura fotóklub éves tárlatára, amelyet már januárban, a városközpontban szeretnének megrendezni.
– Tervezzük, hogy a benedekmezői lovardában levő 16 fős lóállomány mellé további 6–7-et vásárolunk, hiszen hatalmas igény van a lovaglásra, de a bővítés után lovastúrákat is szerveznénk. mi több, elindítottuk a bejegyzését a Vadon Lovas Sportklubnak. Erre azért van szükség, mert a Román Lovasszövetségben csak akkor lehet tag valaki, ha sportklub nevében kéri a felvételét, és mi szintet lépnénk, tereplovagló versenyeket is szerveznénk, erre a Rétyi Nyír kiválóan alkalmas helyszín – szőtte merész álmait 2021-re a Vadon ügyvezető elnöke. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. január 7., 8:09
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Az en velemenyem az hogy Demeter ur mar szerepelt eleget a koszferaban mind Megyei tanacs elnoke is es ideje LENNE mar hogy lekoszontson a kozszerep vallalasrol es ugyesen elmennyen nyugdijba ugy mint sok mas nyugdijas es hagyon helyebe fiatal szakikat.
  Na de a kutya nem esik mesze a lancatol ahogy szoktak mondani!!!

 • User
  Dátum: 2021. január 7., 11:41
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Az én véleményem az, hogy mind szép és jó, ami egy múzeumban van, de, ha már másnak mindenkinek elő kell kotorni a megélhetéshez szükséges pénzt, a múzeumok se legyenek kivételek. Vagyis, ne teljesen közpénzből tartsák fenn őket, hanem az alkalmazottak fizetését tegyék függővé például a látogatók számától! Mégiscsak tőlük függ, mennyire rendezett egy múzeum, mennyire tudják a látogatókat megfogni. Ha van forgalom, legyen fizetés, ha nincs forgalom, hát ez van.