Hirdetés
Hirdetés

Ideje felkészülni a télre

Napról napra közeledünk a télhez, hétfőn reggel már szerte a megyében negatív hőmérsékletekre ébredhettünk. Ennek apropóján a közlekedési rendőrök egy sor javaslatot fogalmaztak meg annak érdekében, hogy az autóvezetőket ne érje felkészületlenül a téli időszak és az első havazások.

Hirdetés
Hirdetés

Ramona Cozma, a Kovászna megyei rendőrség közlekedési osztályának vezetője elmondta, a törvény nem ír elő pontos időpontot a téli gumik felszerelésére, viszont, ha a hőmérséklet 7 Celsius-fok alá csökken, ideje időpontot kérni a szerelőnél. Mivel a napokban a hajnali hőmérsékletek már nulla fok körül alakultak, elérkezett a pillanat a nyári gumik lecserélésére, így a járművezetők elkerülhetik a későbbi zsúfoltságot a szervizekben.

A négy évszakos gumikkal kapcsolatban a rendőrség képviselője elmondta, azok használata csak abban az esetben elfogadott, ha oldalfalukon szerepel az M+S (sár és hó) felirat a hópehely piktogram meglététől függetlenül. Hozzátette, a négy évszakos gumik használata ugyan nem tiltott Romániában, de az ország klímája miatt a rendőrség nem ajánlja őket, mivel havas, csúszós úttesten nem nyújtanak megfelelő teljesítményt.

A közlekedési osztályvezető felhívta a figyelmet, hogy az autó téli útviszonyokra való felkészítésének elmulasztása 1305 és 2900 lej közötti bírsággal és a forgalmi engedély bevonásával járhat. A rendőrség továbbá azt tanácsolja a sofőröknek, hogy a tél beköszönte előtt bizonyosodjanak meg róla, hogy a klímaberendezés megfelelően működik, havazás esetén pedig indulás előtt alaposan takarítsák le az autó szélvédőjét, hátsó és oldalsó ablakait a biztonságos közlekedés érdekében.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük