Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Húszéves a Diakónia

Húszéves a Diakónia Kovászna megye

Kétnapos jubileumi ünnepséggel jelezték a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány fennállásának huszadik évfordulóját. Az ünnepség csütörtökön istentisztelettel kezdődött a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai templomban a szervezet minden ágazatának képviselői, segítő munkatársai jelenlétében. Előttük hajtottak fejet, nekik mondtak köszönetet áldozatos munkájukért, szolgálatukért a meghívott vendégek, felszólalók is.

Hirdetés
Hirdetés

Húsz éve egy kolozsvári lakásban jött létre a mai Diakónia Keresztyén Alapítvány magja, az eltelt évtizedekben azonban nem kevés munkával és sok támogatással dinamikusan fejlődött: már 10 helységben vannak fiókjai, illetve több segítségre szoruló társadalmi kategóriának is támaszai lettek.

Az istentiszteleten ft. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét az Egymás terhét hordozzátok, és úgy töltsétek be Krisztus törvényét! bibliai gondolatra felfűzve. Mint megfogalmazta, a szeretetszolgálat az egyház ismertetőjegye, a kettő elválaszthatatlan egymástól. Ezen szolgálat gyakorlása sohasem tökéletes, abban a változó valósághoz igazodva mindig meg kell újulni, és ugyan hasonlít a humanitárius segítségnyújtáshoz, de más a motivációja: Isten szeretetére adott válasz.

Tóth Anna, a sepsiszentgyörgyi idősgondozó szolgálat vezetője kitért arra, hogy a Diakónia állami fenntartása mindig kérdéses, bizonytalan, civil szervezetek és intézmények támogatása nélkül nem működne a három ágazaton belül mintegy 2000 személy megsegítése. Makkai Péter államtitkár, az Írisz Ház megalapítója, akinek köszönhetően elindult a fogyatékkal élők foglakoztatása Szentgyörgyön, elmondta: Bukarestben nem ismerik a református egyházat, de a Diakónia által végzett munka számukra is látható, megfogható. Azt is megemlítette, egy kezén meg tudná számolni, hány olyan megye van az országban, ahol minden kis faluban elérhető egy szociális szolgáltatás, és e megyék egyike Kovászna megye.

„Történelmi egyházaink szociális tevékenysége több száz éves misszió, a szükség rá pedig egyre nagyobb” – állapította meg Tamás Sándor megyetanácselnök. E felelősségteljes teherből Kovászna megye tanácsa is kiveszi a részét, leginkább az otthoni idős- és beteggondozást támogatja, amelyben a Diakónia két másik segélyszervezettel együtt 1600 embert segít. Az alapítvány munkatársainak, kiváló szakmaiságuknak köszönhetően is látszik Bukarestben az itteni szociális szolgáltatások fénye.

„Közösségünk legtörékenyebb sejtjeivel foglalkoznak, azt vállalták fel, amitől sokan menekülnek” – hangsúlyozta Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, aki köszönetet mondott a szeretetszolgálati munkát végzőknek.

Ezután Czibere Károly, a Magyar Református Szeretetszolgálat képviselője szólalt fel, majd Birtalan Csilla, a Diakónia kuratóriumának alelnöke szólította nevén az alapítvány jelenlevő munkatársait, akik okleveleket vehettek át Kolumbán Vilmos püspökhelyettestől. A jubileum kapcsán másnap szakmai konferenciának adott helyett az Írisz Ház. <<

Fotó: Kocsis B. János

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.