Felhívás!

Húsvéti ellenőrzések

Húsvéti ellenőrzések Kovászna megye

Háromszéken két alkalommal – a római katolikus és az ortodox húsvétkor – is ellenőriznek az illetékes hatóságok, illetve a sepsiszentgyörgyi központi piacon idén is lehetőséget biztosítanak a bárányhús-árusításra.

Dr. Sikó-Barabási Sándor, a megyei állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság vezetője elmondta, Háromszéken húsvétkor hozzávetőlegesen 30–40 ezer juhot vágnak le, természetesen nem csupán helyi fogyasztásra. A megyénkben jelenleg 2 vágóhíd rendelkezik bárányvágási engedéllyel, illetve egy kisebb magánvágóhíd kérhet még ideiglenes engedélyt.

A főállatorvos rámutatott, hogy a helyi önkormányzatok is igényelhetnének ideiglenes vágási engedélyeket, ám a vágópontok kialakítása nehézkes, meleg vizet kell biztosítsanak, a hulladékokat el kell szállítatni szakcéggel, ezért már évekre visszamenőleg nem szerepel ilyen kérést az igazgatóság nyilvántartásában.

– A héten kezdjük az ellenőrzéseket, üzletekben, piacokon, vágóhidakon, főként azokat az élelmiszereket vesszük szemügyre, amelyek ilyenkor kelendők: tojás, tejtermékek, kalács, édességek, bárányhús. A sepsiszentgyörgyi piacon tervek szerint idén is 6 asztalt készítenek elő a bárányokat árusító gazdáknak, továbbá itt is naponta több alkalommal is ellenőrzünk. Az előző évek tapasztalatai szerint elmondható, hogy a megyeszékhelyi piacra főleg Erdővidékről érkeznek az árusok – részletezte dr. Sikó.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.