Felhívás!

Hozzászoknak saját értékükhöz

Hozzászoknak saját értékükhöz Kovászna megye

Mióta létezik, harminc fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű ember elhelyezkedésében segített az Írisz Házban működő Ergon munkaközvetítő iroda. Ezt a számot felértékeli az azt megelőző folyamatba befektetett munka, hiszen itt a befogadó munkaközösséget, illetve a munkavállalót is fel kell készíteni az új helyzetre. Ebbe a folyamatba avatott be Olcsvári Tünde, az iroda szakmai vezetője.

Erdélyben Sepsiszentgyörgyön kívül csak Marosvásárhelyen működik a fogyatékkal élők munkavállalását elősegítő iroda, a működtetők nem tudnak a Kárpátokon kívül sem hasonló intézményről, így nem csoda, ha a 2018 áprilisi alapítás óta minden munkatárs tevékenysége folyamatos tanulásból áll – mondta Olcsvári Tünde. Az alkalmazottaknak és más sérültekkel dolgozó embereknek, de a fogyatékosoknak maguknak is egy alapképzésen kellett átesniük. A szakmai vezető szerint az utóbbiak visszajelzése egészen megrendítő volt, kezdtek értékes emberként, munkavállalóként tekinteni magukra.

Az iroda alkalmazottai, akiket három évig a svájci protestáns egyházak segélyszervezete (HEKS) fizet, első körben azokat a cégeket keresik fel, amelyek 50-nél több embert foglalkoztatnak (71 ilyen cég van a megyében), így törvényes kötelezettségük legalább egy fogyatékos személyt is alkalmazni, illetve több falu önkormányzatánál is kopogtattak. De a lehetséges munkakörökben teljesítendő feladatokat, az ott elvárt képességeket össze kell vetni az elhelyezkedni kívánó személy lehetőségeivel, hiszen azok besorolása esetleg tiltja a stresszes környezetet vagy a fizikai terhelést, lehet, hogy az illető egyéni tevékenységre alkalmas, míg mást a csoport légköre segít. Van, aki kézügyességet kívánó feladatra alkalmasabb, van, akit összpontosítási nehézsége korlátoz valamiben.

Amennyiben az illető még sohasem dolgozott, szükség lehet arra, hogy a közösséghez szokásra is időt adjanak neki, majd pontosságát, feladat-megértési képességét, kommunikációját is leteszteljék, ezt az Írisz Ház fiataljaival gyakorolt sokféle tevékenység közben figyelik meg, és részletesen dokumentálják is a csoportvezetők. Ha van a láthatáron neki való munkahely, akkor a papírok összeállítása után – ami körülbelül egy hónapos munka – rövid időn belül elhelyezik az illetőt. Előtte azonban még az illető munkahelyi közösséget is felkészítik arra, hogyan kommunikáljanak, viszonyuljanak a különböző sérüléssel közéjük érkező személyhez, akik általában az átlagnál is érzékenyebbek.

Amint Erőss Bulcsú, az Ergon iroda alkalmazottja elmondta, nem jellemző, hogy a fogyatékkal élők maguktól jelentkezzenek az irodába, amúgy sokszor igen elszigetelten élnek. Besorolásuk alapján általában maximum négyórás munkaidővel alkalmazhatók, de sokaknak a papírja nem követi az állapotváltozását, és eltiltja őket a munkától, holott az Írisz Ház közösségében láthatóan képesek több órán át folyamatosan tevékenykedni.

Nyitottnak bizonyult a fogyatékkal élők fogadására a Bertis cég, a Popovici szállítási cég, a Capitaly, a Multi Nr Kft., a Valkes és az Install all, és ez már szép eredmény megyei viszonylatban, mert változatos munkaköröket ajánlhatnak az érdeklődőknek: szerelőmunkát a kábelgyárban, takarítást, árurakodást, adatbevitelt, csomagolást, nyomtatást.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.