Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Hosszú várólisták

Hosszú várólisták Kovászna megye

A „csillagos égig” lehetne növelni a munkaprogramot a járóbeteg-rendelőintézetekben, de a jelenlegi kerettel ez esetben a kórházi ellátás szenvedne csorbát. A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató úgy véli, a gondot úgy lehetne megoldani, ha több orvost és asszisztenst alkalmaznának, de a járóbeteg-ellátás finanszírozása ezt nem teszi lehetővé.

Hirdetés
Hirdetés

A várólisták rövidítése érdekében meg lehetne hosszabbítani a munkaidőt az orvosi szakrendelőkben, a többletórákat az egészségbiztosító pénztár minden akadékoskodás nélkül elszámolja – véli a biztosító Kovászna megyei igazgatója. András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója úgy látja, ez elviekben lehetséges, ám a plusz pénz nem elég arra, hogy további orvosokat alkalmazzanak, a meglevő személyzeti kerettel pedig nem lehet hosszabbítani a programot.

A paraklinikai és a képalkotó vizsgálatokra szánt összeget meg kellene legalább kétszerezni, hogy a jelenlegi egy-másfél hónapos várólisták megszűnjenek – mondta el megkeresésünkre Fejér Szilárd, a Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön diagnosztikai és kezelőközpontot működtető vállalkozás vezetője.

A sepsiszentgyörgyi járóbeteg-rendelők intézetében jelenleg napi 7 órás munkaprogrammal dolgoznak: egy betegre 15 percet számolnak, így egy szakrendelőben átlag 28 pácienst tudnak megvizsgálni naponta. Ha egy orvos vagy egy rendelő munkaideje ennél több vagy kevesebb, a konzultációk, illetve a szolgáltatások száma ezzel arányosan nő vagy csökken – taglalta Dragoș Tatu, az egészségbiztosító pénztár Kovászna megyei igazgatója. Hangsúlyozta, minden, a munkaidő meghosszabbítására vonatkozó kérést jóváhagynak, a plusz órákban nyújtott szolgáltatást elszámolják, mert ezzel növelhető a biztosítottak hozzáférése az egészségügyi ellátáshoz. Tatu arról is beszélt, hogy a járóbeteg-rendelőkben a szerződésék értékét nem korlátozzák, az elszámolás a megvalósítások szintjén történik, és tavaly július óta ez Kovászna megyében 70 százalékkal nőtt.

Dragoș Tatu arra is kitért, hogy bizonyos betegségek esetén az orvos írhat úgynevezett monitorozó küldőpapírt, ami alapján a vizsgálatot az egészségbiztosítóval szerződésben álló laboratóriumoknak soron kívül, 5 napon belül el kell végezniük. Ezeket a vizsgálatokat a leszerződött összegen felül kifizetik. Ilyen küldőpapírt kaphatnak a poszt-Covid-szindrómában, onkológiai betegségben, cukorbetegségben, szív- és érrendszeri, neurológiai vagy ritka betegségekben szenvedők. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. november 16., 10:54
  ÉRTÉKELÉS: -3

  A problema a csaladorvosoknal kezdodik , nem adnak monitorozo kuldo papirt inkabb kezelik a betegeket , vizsgalat nelkul es eredmenytelenul .Az orvos akkor is megkapja a paciens utanni fejkotat a Biztosito haztol , ha eppen nincsen semmi eredmeny a gyogyitasban .Egyes csaladorvosok ontorveny szerint rendelnek , akik nincsenek nala feliratkozva de megfizetik a vizsgalatot , azok hatranyara akik biztositottak es orakat kell varjanak a rendelobe , hogy bejussanak akar gyogyszert iratni !

 • User
  Dátum: 2022. november 16., 11:28
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Anno , peldaul de nem csak , Fako doktor , igenis gyogyitott es csak kulonleges esetekben kuldte tovabb a beteget kuldopapirral. A csaladorvos is orvos. Minek kuldozgetni a beteget ha nem szukseges ? Mire idopontot kap valahol vagy meggyogyul , vagy jon a rosszabb. Pont az a gond , hogy a csaladorvosok mara degradalodtak kuldopapir gyartokka , gyogyszer felirokka !