A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Honnan medve az asztalra?

Honnan medve az asztalra? Kovászna megye

Felhördültek az állatvédők arra a hírre, hogy a megyei tanács és az Agrosic Egyesület által a hétvégén megrendezett barbecue-fesztiválon medvehús is terítékre kerül, azaz egyik versenykategóriában ebből a leginkább helyi specialitásnak számító alapanyagból kellett dolgozniuk a résztvevőknek.

Tamás Sándor tanácselnök a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón elismerte, a közvélemény részéről kaptak hideget-meleget, de a medve az erdélyi konyha része századok óta, példázta Bornemissza Anna grófnő szakácskönyvével. Ugyanezen alkalommal a szervezők a média képviselőit is megkínálták egy medvehúsos hamburgerrel. Így már kétszeres motivációnk volt utánajárni, honnan, hogyan kerül a medve az asztalra?
A BBQ-fesztiválra az Abies Hunting cég által beszerzett, az uniós normáknak is megfelelő ivói vadhúsfeldolgozóból került az alapanyag. Utóbbi tulajdonosától megtudtuk, csak Romániából és Finnországból származó medvehús hozható kereskedelmi forgalomba.
Általában a vadhús forgalmazását, éttermekbe kerülését számos európai, valamint ahhoz alkalmazott hazai szabályzat, az állategészségügyi hatóságoknak kiadott rendelet szabályozza. A jelenlegi hivatalos procedúra az, hogy a vadásztársaságok által elejtett vadat egy hűtőházba viszik (ilyen Szacsván és Bodvajon van a megyében), ott megvárják, míg az állategészségügyi vizsgálatok eredménye megérkezik. Amennyiben a vad bőre trófea – a medvéé az – akkor megnyúzzák, további uniós forgalmazását a CITES (A vadon élő álla­tok és növények nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény) szabályozza. Más vadak esetében (őz, szarvas) a fogyasztásra alkalmas hús szőröstől–bőröstől kerül egy engedélyezett vadfeldolgozóba. A megyében a Toró Impex rendelkezik felhatalmazással vadhús feldolgozására. Szigorúan tilos nyúzatlan, ellenőrizetlen vadat köz­étkeztetési egységnek átadni, a medve pedig, főleg idősebb korában, nagy valószínűséggel trichinellával fertőzött, tehát igencsak kockázatos lenne bárkinek csupán pénz- vagy presztízshajhászásból feltálalni. Mindezeket Sikó-Barabási Sándortól, a helyi állategészségügyi hivatal igazgatójától tudtuk meg.
Nemcsak a feldolgozóig, annál is tovább követtük a hamburger töltelékének és a barbecue-falatoknak az eredetét. Mióta a kilövési kvótát 2016-ban eltörölték, medvét lőni csak a pár hónapja engedélyezett, különleges helyzetekben való közbelépést engedélyező miniszteri rendelettel szabad. Így egy évben néhány tucat példány lesz a vadászoké. Erre a sorsra jutott medve húsából kóstolhattunk mi is barbecue-t, ami nem volt rossz…
Megtiszteltetés, hogy ehettünk belőle, hiszen ahogy Sárkány Árpád, az Abies Hunting vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, a medve legendás állat, az indiánok ősükként tisztelik, epéjével állítólag a rák is gyógyítható, zsírját viszont reumatikus fájdalmak gyógyírjának tartják. Egy legendát azonban le is rombolt: bár sokan úgy tudják, a medvetalp az ínyencfalat, az állat talpa nem ehető, a nemesek asztalára combból készített sültet formázták medvetalp alakúra, innen a máig élő közhiedelem.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. június 12., 8:57
  ÉRTÉKELÉS: -5

  Hiaba eszitek a medvehust mert ugysem fogtok medveve valni tole. Medvenek szuletni kell! Soha nem felejtem el ami az olasz maffias sorozatfilm ,a Gomorra egyik reszeben elhangzott,ahol a maffiafonok megkerdezi egyik tarsat:”Mi az a tetko a valladon?!-Egy oroszlan-feleli a tarsa. De te nem vagy oroszlan- valaszol vissza a fonoke.Mar miert ne lennek az?!-kerdez vissza a tarsa.Tudod miert?! Mert aki oroszlan az nem kell oroszlant tetovaltasson magara!” Ugy,hogy ti sem valtok medveve fiuk.Orokre megmaradtok annak aminek szulettetek.Sajat szulofoldeteket pusztito saskaknak!

 • User
  Dátum: 2018. június 12., 11:42
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Nem tartom fergeteges “megtiszteltetesnek” , hogy egyesek ehettek belole !Kulonben mar a romaiak is rajottek , hogy a nepnek cirkusz kell , ha nem akarjak , hogy iedejuk legyen sorsukon morfondirozni…

 • User
  Dátum: 2018. június 12., 12:12
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A medvehúst nem azért kóstolja meg valaki, mert medvévé akarna válni, hanem azért, mert kíváncsi az ízére.
  Mint ahogy a disznóhúst sem (ki akarna disznó lenni?), csirke-, vagy bárányhúst sem. Honnan veszed azt a marhaságot, hogy medvévé akar valaki válni?

 • User
  Dátum: 2018. június 12., 12:04
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Pedig egy kinai kozmondas ugy szol:”Ki mit eszik,azza valik.” Es ebbol gondoltam,hogy az a sok disznokepu,hajfeju,akik a szekely nepet (felre)vezetik mar meguntak a disznora hasonlitani,ezert esznek mos medvehust.

 • User
  Dátum: 2018. június 12., 13:10
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Talan te attol vagy egy “nemzethy nemes ember”,hogy gyilkolaszod a medveket?! Nemes ember vagy te csak maskeppen.Ugy ahogyan a szekelyek mondjak a sza.emberre- az nem es ember!

 • User
  Dátum: 2018. június 12., 15:23
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Minden koszonet annak aki megadta a LIFESTYLE-bol ezt az ujsagcikket Sarkany Arpadrol.Aki tud spanyolul az olvassa el a tobbi tanuljon meg vagy fordittassa le valakivel.Erdemes elolvasni! Ilyen emberek birtokaban jutottak az erdok,a vadallomany es minden egyeb Romaniaban.Sarkanynak az apja is egy bolsevik erdesz volt a Ceausescu rendszerben.Ez a spanyol ujsagcikkbol is kiderul.Es meg mondja ezekutan valaki,hogy az RMDSZ nem bolsevista part!

 • User
  Dátum: 2018. június 12., 23:33
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Olvastam a cikket, de semmi negatív dolgot nem írt Sárkányról, sőt. Írnak arról, hogy mindenki vele akar vadászni, még a spanyol király is hozzá fordult, és közös fotójuk is megjelent. Csak te értelmezed negatívan, vagy azt akarod, hogy azt higgyük, hogy rosszat írtak róla, egyébként teljesen tárgyilagos a cikk hangvétele. Az RMDSZ-ről meg nincs egy vak hang sem írva. Azt csak a te fantáziád adta hozzá. A diszkréció sem negatív dolog, épp ellenkezőleg. Szükség is van rá, mikor az ilyenek mint te, megpróbálnak kiforgatni dolgokat.

 • User
  Dátum: 2018. június 13., 10:27
  ÉRTÉKELÉS: 2

  En nem azt irtam,hogy rosszat irtak volna rola.De tanulj meg olvasni a sorok kozt.A cikkben medvevadaszatrol van szo.Arrol,hogy mennyiert lehet kiloni egy medvet.Eleg szep summakat emlit egy medveert(euroban).Aztan arrol is szo van,hogy Sarkany figyelmezteti kulfoldi partnereit diszkreciora.Termeszetesen vadasz ugyben.Aztan azt is leirja,hogy az apja mekkora gore volt erdougyekben a Ceausescu rendszerben stb.Eppen ezert irtam azt,hogy ime ugyanazok a volt bolsevikok es ezek gyerekei adminisztralnak ma is mindent Romaniaban akik a volt kommunista rendszer kiszolgaloi,tagjai es pribekjei voltak.Es ezek raboljak ki az orszagunkat ma is.Na ezt irtam en! Most mar vilagos?!

Múzeumba került az STV stúdió-felszerelése

Múzeumba került az STV stúdió-felszerelése

Volt egyszer Szentgyörgyön egy helyi tévéadás, amelyet 1995-től 2005-ig Szalló László működtetett Selectronik TV (STV) név alatt, és amelyre most nemcsak az egykori stábtagok emlékeznek szívesen, hanem azok is, akik látták műsoraikat. Csáky Ernő mérnöktanár kezdeményezésére a valamikori stúdió péntektől része a Puskás Tivadar Szakközépiskolában berendezett, általa alapított Távközlési Kismúzeumnak, és didaktikai célokat szolgál majd. Az avatón a hajdani munkatársak jó része jelen volt.

Dán nordmannfenyők Szentkatolnáról

Dán nordmannfenyők Szentkatolnáról

A karácsony közeledtével egyre többen kezdenek azon gondolkodni, honnan szerzik be a karácsonyfát. A székelyföldi erdők iránt fokozottabb érzékenységet tanúsítók előszeretettel fordulnak olyanokhoz, akik külföldről importálják az ünnep eme jelképét. Ez utóbbiak közé tartozik a szenkatolnai Bakk Zoltán is, aki kilenc év dániai munka után döntött úgy, hogy a székelyekkel megkedvelteti a nordmannfenyőt.