Felhívás!

Hogyan csalogassuk ide?

Hogyan csalogassuk ide? Kovászna megye

Bár jelentősen növekedett a Háromszékre látogató hazai turisták száma, a külföldiek elkerülik a térséget. Miközben a szomszédos Brassóban sűrűn lehet külföldi turistacsoportokba botlani, az alig 30 kilométerre lévő Sepsiszentgyörgyön elvétve lehet idegen szót hallani. Ezt igazolják a statisztikák is, hiszen tavaly Brassó megyébe 1,3 millió vendég érkezett – ezzel országos szinten a második desztináció –, Háromszékre 118.000 turista látogatott, ami az országos 24. helyre elég.

Erőteljes nemzetközi népszerűsítés, az érintettek együttgondolkodása, a turisztikai infrastruktúra fejlesztése, a vendéglátás minőségének növelése és a nemzetközi nyelvek ismerete, ezek mentén lehet Háromszék is nyertese a külföldi turistákért folyó versenynek, összegezte lapunk érdeklődésére László Endre. A Székelyföldi Turisztikai Menedzsment Klaszter elnöke szerint gyenge a székely megyék nemzetközi promóciója, mivel Bukarest visszafogottan reklámozza a térséget, másrészt a külföldi útikönyvek kevés székelyföldi helyszínt ajánlanak.

Hibásan feltüntetett célpontok

A 38 országban, egymillió példányban megjelenő Guide Michelin az éttermi kalauzhoz hasonlóan csillagokkal rangsorolja a turisztikai célpontokat. Három csillagot azok a helyek kapnak, melyek meglátogatása külön utazást is megér, a kétcsillagosokat megtekintésre érdemesnek találják, amelyért érdemes kitérőt is tenni, míg egy csillaggal a szerintük érdekes helyeket jelölik. A Guide Michelinben 200 romániai helyszín szerepel, ebből 97 helyszínt egycsillagos kategóriába soroltak.

A katalógusban csupán szerkesztői hiba miatt van két Kovászna megyeiként feltüntetett helyszín – Sepsiszentgyörgy és a Bodza vidéki Bredét (Brădet). A travelguide.michelin.com honlapot megnyitva meglepődve tapasztaltuk, hogy a tények nem zavarták a szerkesztőket: Sepsiszentgyörgyöt kis halászfaluként írják le, tehát összetévesztették a Duna menti Szentgyörggyel, míg a Bodza vidéki Bredét (Brădet) településen egy 18. századi fatemplomot ajánlanak megtekintésre, aminek szépséghibája, hogy ez a Bihar megyei Brădet település ékessége.

Ennél figyelmesebb a világ legnagyobb útikönyvkiadója, a Lonely Planet, amelynek kiadványai 120 millió példányban fogynak, de online és telefonos alkalmazásokkal is segíti a turistákat. A Lonely Planet egyenesen Székely Land néven reklámozza a magyarlakta térséget, a www.lonelyplanet.com/romania/szekely-land honlapon kiemelt helyszínként ajánlja Marosvásárhelyt, Csíkszeredát és Székelyudvarhelyt, illetve látogatásra érdemesnek ajánlja Sepsiszentgyörgyöt, Gyergyószentmiklóst, Tusnádfürdőt és Szovátát.

Már a magyarországiak sem…

Miután a magyarországi turisták számára évekig Székelyföld volt a fő célpont, ez lecsengőben van, mert sokan bejárták a magyarok lakta térséget, ezért elkezdték felfedezni Románia más vidékeit, véli László Endre. Ma már kis csoportokban, tematikus eseményekre érkeznek térségünkbe a magyarországiak. Más országok turistáit a kastélyszállók és a Kúriák földje Háromszék-program kínálata vonzza leginkább, mondta a szakember, aki szerint a megyénkben elszállásolt turisták alig 10 százaléka külföldi, ám ők sem Székelyföldön, hanem főként a szomszédos Brassó megyében kirándulnak.

A szakember szerint ahhoz, hogy láthatóbbá és vonzóbbá váljon a térség, arra van szükség, hogy a turizmusban érintettek együtt kidolgozzanak egy cselekvéstervet, amely által ide lehet csalogatni az ország más térségeibe látogató turistákat. Ehhez például Brassó vagy Szeben megyékben is erőteljesen jelen kell lenni népszerűsítő anyagokkal. Jelentősen előrelendítené ezt, ha elfogadnák a turisztikai törvény tervezetét, amely többek között kötelezővé teszi a megyei tanácsok számára a turisztikai egyesületek működtetését és finanszírozását. Jelenleg a Székelyföldi Turisztikai Menedzsment klaszter „közmunkából” működik, ezért ha finanszírozást kapnának, lényegesen hatékonyabban tudnának dolgozni a térség érdekében, mondta a klasztervezető.

László szerint várhatóan megváltozik a turizmus struktúrája, amint megépül és beindul a Kovászna városban tervezett wellnessközpont, de kiváló csali lehet a sepsiszentgyörgyi, 12 hektáros vidámpark is. Emellett rá kell erősíteni az épített örökség és a népi mesterségek népszerűsítésére, illetve javítani kell a vendéglátás minőségén és az idegenforgalomban dolgozók idegennyelv-ismeretén is, mutatott rá László.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. augusztus 20., 22:29
  ÉRTÉKELÉS: 15

  A konyhaművészetünk, pizzából, hamburgerből valamint bécsiszeletből és burgonyapüréből áll. A vendéglők este tízkor zárnak még hétvégén is, ráadásul némelyik olyan koszos, hogy undorító, és a személyet is faragatlan. Ezenkívül van még pár tucat borvízforrás, meg néhány hősi emlékmű, ami lássuk be, csak minket érdekel. Jó nagy hendikeppel indulunk! Jah és szóljon már valaki a szállástulajdonosoknak, s említsen meg két dolgot: egy, a szállás székelyföldén drágább, mint a tengerparton, ahol ugye mégiscsak ott a tenger, a másik, hogy a kétszemélyes jacuzzi kád még nem wellness se nem spa. Lehet próbálkozni, esetleg horgászparadicsommá varázsolni a vidéket, vagy valami hasonló, mert a világ turiszikai kínálatát nem nagyon vagyon amivel lekörözzük, sem építészetünk nem monumentális, s a szabadidős tevékenységben is gyenge a kínálat. A fesztiválozás jó, csak önmagában nem helyettesíti a turizmust.

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 21., 8:51
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Amikor vendegem erkezik kulfoldrol, komolyan elgondolkozom, hogy mit tudnek megmutatni es altalaban a valasz az, hogy semmit. A legtobb vendegloben es uzletben a kiszolgalas kritikan aluli. Nagyjabol ugy beszelnek mintha nekem tennenek oriasi szivesseget azzal, hogy kiszolgalnak. Az infrastruktura allapota is botranyos. Ha autoval viszek egy kulfoldit es egy szeker moge beszorolunk, amelyiken 8-an utaznak es szemetelnek es orditanak, egyszeruen szegyelem, hogy en is innen vagyok. A legtobb dolog szinvonala nem eri el az elfogadhato szintet. Egyszeruen hianyzik a profizmus. Brasso ebben a tekintetben joval Kovaszna megye elott jar, akarmennyire is nehez kimondani.

  • User
   Dátum: 2019. augusztus 21., 16:59
   ÉRTÉKELÉS: 13

   Mit kell tenni?Háát nagyon sokat!1 nem nézzük fejőstehénnek meg hűlyének a vendéget.2 nem verjük át holmi kínai árúval székelyföldi gyanánt/valódi bőr táska a bőrutánzat Korondon!/giccses népművészeti kerámia,áfonyapálinkaként eladó színezett kotyvalék púlt alól…/.3. próbáljuk kínálni a valódi székely ételeket.Ne felejtsük el Székelyföld “pisztránghatalom”!készítsék el több variációban ne mindig olajban sütve…azt vajban kell kisütni ,vajjal kell grillezni…Mivel azért a legtöbben mégisMagyarországról jönnek legyenek klasszikus magyar ételek többségben…töltött paprika,gulyásleves csakis.marhahúsból!,”Bakony-szelet medvegombával nem csiperkével,halászlé több variációban.
   Ha a német túristák amikor Magyarországra mennek ezeket az ételeket rendelik szívesen ,akkor….4.Javítani az infrastrúktúrán .Jó utak nélkül NINCS túrizmus!5.Nem kell”hezzavenni” az árakhoz!Mindig jobb a sűrű fillér ,mint a ritka forint…hallottam sokszor.6.Nem szégyen tanúlni másoktól is.

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 21., 15:58
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Tudod mi? Székelyföld csak egyszer, vagy másfélszer érdekes, aztán meglátod a hivatali akadékoskodást, s egybe rád tör a legyinthetnék.

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 21., 18:59
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Itt ,megallt az IDO!!!Lassan a fiatalok elvandorolnak,mert ITT nem valtozik semmi.30 eve egyhelyben tapodunk.Nezzuk csak Kezdi esetet:a Vagohid utcat iden aprilis vegeig bekellett volna fejezni,de csak 2 hete fogtak neki az alapozasnak,a Vasut utca 250 meteres elmaradt szakasszat a tavaly oszre igertek[ha az ido jaras engedi],de ott az iden se csinaltak semmit es ujra itt az osz.A Kossuth teret mar ket honapja ;csinaljak”jo munkahoz ido kell alapon,az is csoda lessz ha az iden befejezik,foleg ha aszfaltozni is akarnak.Ilyen varos vezetessel es hozza allassal csoda hogy meg vagyunk,de nekunk [???]jol van igy.

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 22., 10:01
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Sokat gondolkodtam,hogy írjak vagy sem vélemény,de hát csak rá vettem magam. A nagy kérdés,hogyan csalogassunk turistákat? Első lépésnek ajánlanám a jó utakat,ex vendéglátósként,sokat tapasztaltam,szerencsére,nemzetiségtől függetlenül,első 10-ből 11 ember az utakra panaszkodott,egyik hozzászoló érta,hogy mit lehet megmutatni? Hát semmit Kovászna megyébe. 2.ik lépés : kedves vendéglő tulajdonosok,ha van egy normális szakácsotok,és felszolgálótok,akkor annak adjatok becsületes fizetést,hiába mondjátok ott a borravaló,valahol igaz is ez,viszont azt a felszolgálónak és szakácsnak adják,és nem azért,mert paraszt a vendégekkel…3.-ik lépés: spórlás gyanújaként nem az étel adagon/minőségen kell változtatni,hanem energia fogyasztást kell csökkenteni. Villany/víz/gáz…
  4,-lépés,kell bíztositani spontán kikapcsolódást annak a turistának,és itt nem egy lovas szekérre gondolok…
  5.-ik lépés,vissza térek a 2.-ik lépéshez,mert ha az nincs meg,akkor turista sem lesz,csak zsebelés céljából. Egyszeri vendégre meg senkinek nincs szüksége,és ahová csak ilyen,olyan egyszeri alkalom elég,ott bajok vannak…