Hirdetés
Hirdetés

Hivatalosan használhatja saját zászlaját Kézdivásárhely

Hivatalosan használhatja saját zászlaját Kézdivásárhely Kovászna megye

Csütörtöki ülésén döntött a kormány Kézdivásárhely zászlajának hivatalosításáról – tájékoztat az RMDSZ.

Hirdetés
Hirdetés

Kelemen Hunor a döntés kapcsán elmondta: december óta a magyar közösségek önbecsülését erősíti meg minden zászló és címer hivatalosítása. „Mi a kormányzati munkára, a politikára sosem egyszerű ügyintézésként tekintettünk. A kormányzatnak, a politikának, a közképviseletnek kell hoznia azt a többletet, ami visszaadja egy társadalom, egy közösség önbecsülését, és életben tartja a jövőre vonatkozó reményt. Szimbólumaink hivatalosítása pontosan ezt a célt szolgálja: megerősíti közösségeinket abban, hogy szülőföldjük egyben otthonuk is, ahol jövőjüket magyarul tervezhetik” – nyomatékosított Kelemen Hunor.

„Harminckét erdélyi magyarlakta település és megye címere és zászlaja került ki hosszú idő után a fiókból, és vittük a kormány asztalára elfogadásra. Az RMDSZ munkájának köszönhetően Kézdivásárhely zászlaját senki sem veheti el, senki sem veheti le többé” – mutatott rá Cseke Attila.

Kézdivásárhely zászlajának felső sávja tűzpiros, a székelyek bátorságát, életerejét jelképezi. Alatta fehér mezőben kék kereszt, raja KÉZDIVÁSÁRHELY MUNICÍPIUM felirattal. A zászló közepén a település címere látható, rajta Gábor Áron rézagyúja a fenti, vörös mezőben. A címer alján egy ezüst paripa kévébe kötött három arany búzakalásszal teli aranyszekeret húz, a helyiek foglalkozását jelképezi. A paripán ülő fekete csizmás, fehér gatyás lovas postakürtőt fúj, annak emlékéül, hogy Kézdivásárhely egykoron Erdély és Moldva között postaállomásként szolgált.

(közlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. október 29., 18:39
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Lehet, hogy senkit nem érdekel, de nekem lényeges dolog. Valahányszor a gimnáziumi tagozatot, szaklíceumot, művészeti múzeumot hallok, enyhébben, de mikor múnicípiumot hallok, minden szőrszálam az égnek mered, mint egy szőrdisznónak. Történelemből, irodalomból emlékezhetünk olyan időre, hogy a műveltség azzal volt kapcsolatban, ha sok idegen kifejezést használtunk, vagy a jó szakember egyszerűen szakzsargont elegyített a beszédébe. Egy kemény harminc évvel ezelőtt, a szenteket is tanunak hívtuk, hogy mi az anyanyelv tiszteletében fogunk jeleskedni. Szakkifejezések tekintetében is. Mit olvasok a zászlón? Most jöttem haza Brasov – Zona Metropolitana – ból. amely hősies város, áldozati bárány és miegymás is volt. Mire készülhetünk még? Aranyos, kis megyénkben, egyelőre?

 • User
  Dátum: 2021. október 30., 0:45
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ez a „középen” címerrel és körőlötte felirat, pontosan olyan, mit a römödöszö korábbi tette, népszámláláskor valljuk magyarnak magunkat, mert nagyobb lesz a nyomatékunk. Lám, rövid idő alatt a magyarok is kikerültek az Alkotmányból, s a sok nyugatrómai dák politikus arról mereng, hogy sem szákelyek, sem Székelyföld nem létezik. Pedig kellemetlen pillanataik is voltak emiatt. Homlokránc nélkül csapkodják az asztalt.

  • User
   Dátum: 2021. november 1., 14:15
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Van a megyében heraldikus szakember, kézdiek, járuljatok eléje s kérdezzétek meg, tiétek-e az amit most kezetekbe adnak, viseljétek-e, most a mélyponton, büszkén lengetitek-e azt a zászlót ami fordítást sem jelent, de reményt sem adhat?