Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hídépítésről és kórházfejlesztésről a megyei tanácsülésen

Hídépítésről és kórházfejlesztésről a megyei tanácsülésen Kovászna megye

Húsz napirendi pontot vitatott meg szerdai ülésén Kovászna Megye Tanácsának képviselő-testülete. A tanácsosok többek között a nagyajtai vashíd végleges átadásáról, a megyei kórház pályázati úton való fejlesztéséről is döntöttek, ugyanakkor jóváhagyták a sepsiszentgyörgyi képtár felújításának frissített dokumentációját és a rendőrség munkáját segítő, drogtesztelésre alkalmas felszerelések használatbavételét is.

Hirdetés
Hirdetés

A tanácsülés egyik kiemelt pontjaként a testület jóváhagyta a nagyajtai vashíd átadását, amelyért cserébe a községnek a híd 28 ezer lejes leltári értékét kell megtérítenie. Tamás Sándor megyetanács-elnök emlékeztetett, hogy a Thomas acélból készült híd 1905-ben épült, az 59 tonnás szerkezetet pedig a helyi önkormányzat kérésére mentették meg.

A műemlék leltári értéke több mint 28 ezer lej. Fotó: Farkas Orsolya

A régi híd helyére újat építtetett a megyei tanács, akárcsak Vargyason, ahol az elnök szerint rövidesen a nagyajtai minta szerint cselekedhetnek, a jogi folyamatot ebben az ügyben is elindították. Az elnök felidézte, a megyei önkormányzat az elmúlt 12 évben 13 új hidat építtetett, 11 esetében teljes vagy részleges javításokat hajtott végre, ebben az évben pedig 7 híd feljavításának, illetve újjáépítésének fogott, a jövőben további kettőnek lát majd neki.

Segítség a kórháznak és rendőrségnek

A szerdai ülésen több, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházat érintő tanácshatározatot is elfogadtak a képviselők. Egyrészt megnövelték az intézmény költségvetését 160 ezer lejjel olyan javítási és karbantartási költségek fedezésére, amelyek előre nem láthatóan merültek fel év eleje óta.

Az újszülöttek szűrésén fejlesztene a kórház. Fotó: Tuchiluș Alex

Továbbá a testület jóváhagyta a kórház uniós pályázatban való részvételét, amellyel az újszülöttek szűréséhez szükséges berendezéseket, többek között koraszülöttek ideghártya károsodásának megelőzését szolgáló felszereléseket szerezhetnek be: levegő-oxigén keverőt, életjelző monitort a szülőszobákban, műtőkben, szállítható lélegeztetőgépet és inkubátort. A projekt összértéke eléri a 300 ezer lejt.

A megyei önkormányzat már korábban vásárolt drogtesztelésre alkalmas felszerelést, egészen pontosan hat Dräger DrugTest analizátor és tesztkészletet, amellyel a hatóságok munkáját segítheti. A szerdai döntés értelmében a 136 ezer lej értékű felszerelést átadták a megyei rendőrség számára. A közúti ellenőrzések során használható tesztek nyolc típusú anyagot, például opiátumokat, kokaint, cannabinoidokat, amfetaminokat, valamint szintetikus drogokat és benzodiazepin alapú nyugtatószereket is ki tudnak mutatni.

Művészet és tánc

A Gyárfás Jenő Képtár felújításának frissített műszaki-gazdasági mutatóit is jóváhagyták, mely szerint a beruházás összértéke 14 millió lejről több mint 17 millió lejre ugrik. A Bazár-épületében elhelyezkedő galéria a Székely Nemzeti Múzeum kezelésében van, ám az több mint tíz éve zárva tart.

A Gyárfás Jenő Képtár több mint tíz éve zárva tart. Fotó: Pinti Attila

A felújításról először 2012-ben döntött a megyei önkormányzat, de a kivitelező cég leállította a munkát, később azért harcoltak, hogy az épület visszakerüljön a megyéhez. Most úgy tűnik, sínen van a projekt, azok után, hogy az engedélyek megszerzésére is jó ideig várni kellett.

Tanácshatározatot fogadtak el továbbá a Háromszék Táncegyüttes névváltoztatásáról is, amelyet az indokolt, hogy a térség egyik legrégebbi táncegyüttesének repertoárja már rég túllépett a folklór előadásokon, számos táncszínházi produkciót mutatott be. Ennek megfelelően a Háromszék Táncegyüttes helyett Táncszínházzá alakult.

Táncszínházzá vált a Háromszék Táncegyüttes. Fotó: Kátai Jocó

Továbbá jóváhagyták azt is, hogy az utánpótlás-neveléssel foglalkozó tevékenységet is indítsanak, így az intézményhez kerül a Százlábú ifjúsági tánccsoport.

Címlapfotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. július 13., 15:39
  ÉRTÉKELÉS: 6

  A pshiatriai kórháznak is nagyon kellene a fel újítás, esetleg meg új is épülhetne, mert sajnos ebbe a világba, nagyon nagy szükség van az ilyen korhazra is, sajnos!

 • User
  Dátum: 2024. július 14., 22:16
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Mi van? A „megmentett vashíd” értékét Nagyajta megteríti? Ha Nagyajta fizetet a saját vashíd roncsáért akkor miért kell azt hazudni újságokban s mindenhol, hogy a Megyei Tanács mentette meg azt a 100 éves roncsot? Mit kell hazudni? Ha Nagyajta megveszi 28.000 lejért, akkor Nagyajta mentette meg, nem Tamás Sanyi.
  Nem a hídról szól ez. Gyanítom, hogy ha a Megyei Tanácsé maradt volna a roncshíd, leírták volna leltárból, s ki tudja mi lett volna a további sorsa.

 • User
  Dátum: 2024. július 14., 22:06
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Bizonyos megyei utakból kiszedett, baromi értékes, koptatott kockakövek hova kerülnek Erdővidékről? S a Hatodból? Kinél landolnak a csillagászati áru kövek? Leírjátok leltárból? S utána?