Hirdetés
Hirdetés

Hiánypótló cégek a porondon

Hiánypótló cégek a porondon Kovászna megye

Hét új vállalkozást támogat egyenként 100–100 ezer eurós vissza nem térítendő finanszírozással Kovászna Megye Tanácsa az európai uniós Social Economy Start Up gazdaságélénkítő programja által. Az első öt – négy háromszéki és egy kolozsvári – céggel március 3-án kötöttek szerződést.

A helyi közösség és a gazdaság fejlődését összekapcsoló európai uniós projekt 17 nyertes vállalkozásából két kézdivásárhelyi, egy sepsiszentgyörgyi, egy csernátoni, egy botosáni és két kolozsvári cég elindításában és működtetésében vállalt szerepet a megyei önkormányzat az Aktív Polgárság Erőforrás Központtal és a Szociális Innovációért Egyesülettel közösen.
Tamás Sándor megyetanácselnök hiánypótlónak tartja az újonnan létrehozott cégeket, melyek innovatív megoldások révén bővítik a szociális szolgáltatásokat, ötvözve a társadalmi elvárásokkal. Ezek a vállalkozások a munkaerőpiac perifériájára szorult embereknek nyújtanak elsősorban segítséget, valamint útmutatást a hátrányos helyzetű fiataloknak a jövőteremtéshez, ugyanakkor lehetőséget a megélhetéshez.
A szociális-társadalmi vállalkozások lényege, hogy az emberi erőforrásba fektetnek, a profit 90 százalékát pedig visszafordítják a tevékenységre. A hároméves futamidejű pályázatban résztvevő cégeknek az üzleti tervben rögzített feltételeknek megfelelően öt alkalmazottjuk kell legyen, melyből kettő hátrányos helyzetű személy.
A Kovászna megyei támogatott pályázók egy része bejáratott vállalkozásra épített. A kézdivásárhelyi Erőss Sándor a Kreakids – Rekreációs és kreatív fejlesztési központ működését gondolta újra. A műhelymunkák oktatási, művelődési és művészeti aktivitásait design, ruhatervezés, rajzolás és animációs tevékenységek képezik olyan 4–18 éves gyermekek számára, akik a különböző kreatív művészetek területén kívánnak dolgozni. A célcsoportot olyan gyermekek jelentik, akik szociális védelmi rendszerben vannak. A vállalkozás ugyanakkor két hátrányos helyzetű személyt kíván foglalkoztatni.
A csernátoni Szőcs Ilona Caterev vállalkozásával tulajdonképpen tovább bővíti az évekkel ezelőtt elkezdett szociális-társadalmi tevékenységét. A helyi alkalmazottakkal működő, rendezvényszervező és vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó cég az elkövetkezőkben meleg ebédet készít és szállít mintegy 20 kedvezményezett számára minden héten hétfőtől péntekig, illetve hétvégén élelmiszercsomagokat juttat mintegy 7 kedvezményezett számára. Érintettek a társadalom peremére szorult személyek, idős emberek, nehéz helyzetben levő, egy vagy több gyermeket nevelő szülők.
A kézdivásárhelyi Hodor Levente Campus vállalkozása szálláshely-szolgáltatóként fog működni. Egyedisége, hogy összkomfortos mobilházakat biztosítanak Kézdivásárhely környékén kirándulás céljából a Központi fejlesztési régióban élő hátrányos helyzetű családok gyermekeinek. A díjmentes szolgáltatást az év minden szakában igénybe vehetik az érintettek havi öt napra.
Sepsiszentgyörgyön Jövő a fiatalok számára névvel hozott létre tanácsadó, értékelő és mentori tevékenységet végző vállalkozást Lakatos László. 15 tanuló számára biztosít meleg ételt minden iskolai napon, ezáltal motiválva őket tanulmányaik folytatására, emellett pedig speciális képzési és mentori szolgáltatásokat nyújt a kedvezőtlen társadalmi vagy pénzügyi helyzetben levő fiataloknak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. március 4., 9:56
  ÉRTÉKELÉS: 4

  :)kitaláltak mar megint hogy kell jo jarni:)ingyen penzbol vesznek mobil hazakat ami 360 nap nekuk termeli a penzt aztan 5 napig oda adjak masnak is a 100 ezer eur fejeben! Gratulalok oriasi otlet tenleg tamogatni kell!:)

 • User
  Dátum: 2021. március 4., 10:22
  ÉRTÉKELÉS: -5

  Akik ilyen rosszindulatu kommenteket irnak jobb lenne ha átgondolnák mit akarnak leirni és ha már kritizálni tudnak akkor itt a lehetőség ők is próbáljanak elinditani egy válalkozást.

  • User
   Dátum: 2021. március 4., 16:07
   ÉRTÉKELÉS: 7

   Inditsal el egy vallakozast javaslod? De ezek ingyen pezt kapnak a haveroktol jelen esetben 100 ezret a semmir, hogy akarsz te veluk versenyezni igy? Mert ez neked nem jar csak a csokosnak! Szoval gondold at mielott hulyesegeket beszelsz! Fussunk 100 meter tavot en 80 m rol indulok utolersz? Na kb igy van ez is:)