Felhívás!

Hetvenéves idea testesült meg

Hetvenéves idea testesült meg Kovászna megye

A Bodok-hegység gerincén, a 36 kilométeres gerinctúra közepén, hat másik, kisebb túraútvonal találkozásánál a Kovászna Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ hétfőn csinos kis menedékhelyet adott használatba a hegyen megszorulók hasznára. Az ünnepélyes átadón Tamás Sándor megyetanácselnök is jelen volt.
A hegység egyetlen menedékhelye a Bodok-csúcs és a Kincsás vára között a nyeregben, 1053 méteres magasságban épült a hegyimentők kétkezi munkájával, a házikóba rossz idő esetén több mint 8 személy elfér. Az emeletes ágyon 2-2 fér el, szükség esetén még négy személy a földön éjszakázhat, ha esetleg rájuk esteledik.
– Régi adósságot törlesztettünk, hiszen a kommunizmusig nagyon jól működő Erdélyi Kárpát Egyesület már 1947-ben tervezett ide építeni egy menedékházat, meg is ítélte neki a Központi Bizottság erre a célra a pénzt, amelyet mégis eltérítettek aztán a Világifjúság téli sportjátékaira – nyújtott kis történeti betekintőt a most átadott menedékhely előtörténetébe Tamás Sándor. Ezúttal a bakancsos turistáknak fontos, másik jó hírt is közölt: egy impozáns kilátót terveznek a menedékhellyel szembeni csúcsra, előrehaladott állapotban vannak a tervekkel, elkülönítették rá a pénzt, még a kataszteri felmérés hiányzik.
A sajtótájékoztatón Leonid Moscviciov, a tavaly novemberben létesült Természetvédelmi és Hegyimentő Központ vezetője is összegezte azt a tevékenységet, amelyet az elmúlt félévben végeztek a négy profi hegyimentővel, akik alkalmazotti státusban vannak. További négy önkéntes végez teljes értékű munkát mellettük, ők ezután fognak levizsgázni, remélhetőleg majd gyarapodik a hivatalos létszám is – a tanácselnök is ezzel biztatott. A személyzet a Bodok-Barót hegységben 400 kilométernyi túraútvonalat járt le, a jelzéseket eddig 17 útvonalon újították fel a Bodok-hegységben, és 80 irányítótáblát helyeztek ki, (az intézmény honlapjáról letölthető) digitális térképeket szerkesztettek. Több közös gyakorlaton vettek részt a katasztrófavédelemmel, a mentőszolgálattal és a hegyi csendőrséggel, elsősegélyt nyújtani is készen álltak a Tusnád Maratonon és az Alpinsport Egyesület által megrendezett országos triatlonversenyen.
Korábban erdőben eltévedt egyéneket kerestek meg, komoly bevetésük először a múlt héten volt, Bálványoson egy szakadékba zuhant férfit kellett kimenteniük, szerencsére az illető épen megúszta a kalandot.
Mezei Csongor, a hegyimentő-csapat vezetője a további tervekről is beszélt. Bálványos és Lakóca környékét szeretnék turisztikai szempontból biztonságossá tenni a bakancsos turisták számára, folyamatban van a túraútvonalak felújítása. A Baróti-hegységben több mint 20 túraútvonalat ellenőriztek, újrafestik a jelzéseket, de csak azokon az ösvényeken, amelyeket biztonságosnak ítélnek, így több, eddig térképeken-kiadványokon szereplő útvonal meg fog szűnni.
A hegyimentő központ terveiben szerepel egy hasonló menedékhely építése a Lakócán, még az ősz folyamán szeretnék kivitelezni is azt.
A Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat része az országos szolgálatnak, ezért a bajba jutottak a 112-es telefonszámot hívhatják, vagy a 0salvamont-ot, amely a 0725.826.668-as központi segélyhívószámnak felel meg. Mindegyik elérhetőségen románul és magyarul egyaránt válaszolnak az illetékesek. A Bodoki-havasok jelzett turistaösvényeiről részletes leírás található a hegyimentő közszolgálat honlapján. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.